Η πρώτη μου σεξουαλική επαφή θα επηρεάσει τη μετέπειτα σεξουαλική μου ζωή;


Η πρώτη σου σεξουαλική επαφή έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της σεξουαλικής σου ζωής και τη «μετάβασή» σου από κορίτσι σε γυναίκα. Επίσης, είναι σημαντική ως εμπειρία επειδή είσαι ακόμη πιο κοντά συναισθηματικά και σωματικά με τον άνθρωπο τον οποίο διάλεξες για πρώτο ερωτικό σου σύντροφο. Είναι γεγονός ότι η πρώτη αυτή εμπειρία παίζει ουσιώδη ρόλο για τη μετέπειτα ερωτική σου ζωή αφού παίρνεις τα πρώτα μηνύματα για το πώς λειτουργείς σεξουαλικά αλλά και τι νιώθεις κατά την ερωτική επαφή.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η πρώτη σου σεξουαλική επαφή θα καθορίσει και τη μετέπειτα σεξουαλική σου ζωή. Ακόμη και σε περίπτωση που η πρώτη φορά αποτελέσει μια αρνητική εμπειρία για σένα, δε σημαίνει ότι οι επόμενές σου εμπειρίες θα είναι το ίδιο αρνητικές. Η πρώτη φορά αποτελεί το άνοιγμα του σεξουαλικού σου κύκλου αλλά δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Αν η πρώτη σου σεξουαλική επαφή δε λειτουργήσει θετικά ως εμπειρία, δε θα πρέπει να κατηγορήσεις και να «φορτώσεις» τον εαυτό σου με ενοχές, σκεπτόμενη ότι θα είναι αρνητική και η συνέχεια της ερωτικής σου ζωής.

Αντίθετα, είναι ωφέλιμο να προχωρήσεις έχοντας περισσότερο σεβασμό και σιγουριά για τον εαυτό σου στο μέλλον. Σε περίπτωση που αισθανθείς δυσάρεστα στις πρώτες σου σεξουαλικές επαφές μπορείς να μιλήσεις σε άτομα που εμπιστεύεσαι, όπως είναι η μητέρα σου και οι φίλες σου ή ακόμη και αν χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



    Στην κορυφή