Η ιογενής ηπατίτιδα απειλή για 450.000 Ελληνες


Σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως αποτελεί η ιογενής ηπατίτιδα καθώς μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 150.000 φορείς της ηπατίτιδας C.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας.
Η σημερινή ημέρα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε κρίσιμα για την αντιμετώπιση της νόσου ζητήματα, όπως οι τρόποι πρόληψης, η βελτίωση της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των ασθενών και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.
Μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ηπατίτιδας, οι επιστήμονες και η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται αύριο στη διάθεση του κοινού για παροχή πληροφοριών στον πεζόδρομο της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»), από τις 9.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ.
* «Μήπως είμαι 1 από τους 12;». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα και της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση του πληθυσμού ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, αφού υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 1 στους 12 συνανθρώπους μας έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή C .
Πολλοί άνθρωποι ζουν επί χρόνια με τους ιούς, δίχως να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετούς όμως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οι άνθρωποι αυτοί με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C σε εξέλιξη μπορεί να αισθάνονται καλά για πολύ καιρό. Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.
Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β χρησιμοποιούνται ή η ιντερφερόνη και ή και τα από του στόματος αντιιικά (λαμιβουντίνη, διπιβαλική αδεφοβίρη, εντεκαβίρη, τελμπιβουντίνη, τενοφοβίρη). Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C συνίσταται στη χορήγηση συνδυασμού πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούν οι γιατροί να προβλέπουν σε συγκεκριμένα σημεία-ορόσημα της θεραπείας την πιθανότητα ανταπόκρισης των ασθενών, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη συμμόρφωση. *

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή