Η ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΥΔΙΩΝ


Οι πιο υγιεινοί από όλους του ξηρούς καρπούς είναι τα καρύδια και θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Ειδικότερα, επιστήμονες από την Πενσυλβάνια τόνισαν ότι τα καρύδια περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι όλοι οι ξηροί καρποί είναι υψηλής διατροφικής αξίας, ωστόσο τα καρύδια είναι ακόμη πιο υγιεινά από τα φυστίκια ή τα αμύγδαλα.

Ο δρ. Τζο Βίνσον από το Πανεπιστήμιο του Σκράντον ανέλυσε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών εννέα διαφορετικών τύπων ξηρών καρπών και ανακάλυψε ότι μία χούφτα καρύδια περιέχουν διπλάσια αντιοξειδωτικά από μία χούφτα οποιουδήποτε άλλου ξηρού καρπού.

Επίσης, διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι καλύτερης ποιότητας και δραστικότητας από εκείνα άλλων ξηρών καρπών.
Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ συμβάλλουν στην παρεμπόδιση των αλυσιδωτών αντιδράσεων που καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος, όταν συντελείται η οξείδωση.

Μάλιστα, εκείνα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς είναι 2 - 15 φορές ισχυρά όσο η βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για την προστασία του σώματος ενάντια στις βλάβες των φυσικών χημικών που συνεπάγεται την πρόκληση ασθενειών, αναφέρει η έρευνα.

Εκτός από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλή πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση μικρής ποσότητας ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, ορισμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ο δρ. Βίνσον δήλωσε ότι ένα ακόμη πλεονέκτημα των καρυδιών ως πηγή αντιοξειδωτικών είναι ότι δεν ψήνονται, πράγμα που μειώνει την ποιότητά τους.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή