Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, σε μια πρωτότυπη Συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με οικοδεσπότη τον Χρήστο Φερεντίνο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Υγεία εν Γνώσει». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΜΚΟ SciCo (Science Communication) που υποστηρίζεται και συνδιοργανώνεται από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, στα πλαίσια του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας.

Με τη δράση «Υγεία εν Γνώσει», νέοι επιστήμονες (ομάδα SciCo) επισκέπτονται τα σχολεία και ενημερώνουν παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 χρονών για την αξία της σωστής διατροφής και της άσκησης. Το ανθρώπινο σώμα, οι ουσίες του οργανισμού και τα συστατικά των τροφίμων ζωντανεύουν στην σκηνή σε μια διαφορετική εκπαιδευτική παράσταση. Ο κ. Πεψίνης – μια πρωτεΐνη σε ρόλο αστυφύλακα στον οργανισμό της Αννούλας - ανακρίνει το καλό ακόρεστο λίπος και το κακό κορεσμένο, τον υδατάνθρακα και την πρωτεΐνη, ενώ στην αρτηρία του Μπάμπη παλεύουν η καλή και η κακή χοληστερίνη για το ποια θα υπερισχύσει.

Ο πρώτος πιλοτικός κύκλος των θεατρικών παραστάσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία της Αθήνας, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα υλοποιηθεί μέσα στο σχολικό έτος 2010-2011 σε περισσότερα από 25 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Πάτρας.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής, ιδρυτής της SciCo και πρωταγωνιστής στις παραστάσεις «στόχος της δράσης είναι να μιλήσει στη γλώσσα των παιδιών για την αξία της άσκησης, τους μύθους και τις αλήθειες της διατροφής, εμπλέκοντας παράλληλα γονείς και καθηγητές ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Ξέρουμε ότι δεν γίνεται μέσα σε 45 λεπτά να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά δημιουργούμε ένα σημαντικό ερέθισμα για την κατανόηση του θέματος».

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Ζαμπέλα, Αναπληρωτή Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ακόμα και σε παιδιά δημοτικού στη χώρα μας. Για αυτό τον λόγο, πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τη βελτίωση της διατροφής και της άσκησης σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να ενθαρρύνονται αλλά και να τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν σε πανελλαδική κλίμακα».

Η AstraZeneca, πρωτοπόρος στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, με υψηλό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε ποικίλα θέματα όπως παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, καινοτομεί υιοθετώντας τη δράση «Υγεία εν Γνώσει». Η κα Ντέμη Αρώνη, Head of Corporate & Brand Communications της AstraZeneca, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας, η AstraZeneca συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης σε θέματα υγείας και πρόληψης μέσω του προγράμματος Υγεία εν Γνώσει, ένα διαχρονικό και διαδραστικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας απευθυνόμενο σε παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικούς. Με κύριο θέμα τις αξίες της σωστής διατροφής, επενδύουμε στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θέτοντας τις βάσεις για υγιείς πολίτες του αύριο! ».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.ygeiaengnosei.gr, όπου γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και ευρύ κοινό ενημερώνονται πάνω σε θέματα υγιεινής διατροφής μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων (webinars), παιχνιδιών και άλλων διαδραστικών εργαλείων.

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Στην κορυφή