Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΩΡΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΤΩΝ


Οι πρώτες χίλιες μέρες ζωής ενός μωρού -συμπεριλαμβανομένων των εννέα μηνών της κύησης- είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της υγείας του σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το συγκλονιστικό συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες, αφού διαπίστωσαν ότι μέχρι τα δεύτερα γενέθλια ενός παιδιού έχουν ήδη καθοριστεί οι πιθανότητές του να εμφανίσει διαβήτη ή παχυσαρκία αργότερα στη ζωή του, αλλά και το ποσοστό κινδύνου να υποστεί καρδιακή προσβολή σε προχωρημένη ηλικία.

Μετά από μελέτες δεκαετιών, ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπάρκερ και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα στάδια στη βρεφική ανάπτυξη με βάση τα οποία κρίνεται αν θα παρουσιαστούν προβλήματα υγείας αργότερα. Ορισμένα από αυτά τα στάδια κινδύνου παρατηρούνται όταν το μωρό βρίσκεται ακόμα στη μήτρα της μητέρας του. Η φτωχή διατροφή της εγκύου επηρεάζει τόσο το βάρος του αγέννητου μωρού όσο και τη λειτουργία του πλακούντα, ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις του στρες, του καπνίσματος και της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ την περίοδο αυτή.

Ο καθηγητής Μπάρκερ απέδειξε ότι όσο μικρότερο είναι το βάρος του μωρού στη γέννα τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή του. Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό που γεννιέται λιγότερο από 2,5 κιλά έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει από καρδιακή προσβολή σε σχέση με ένα νεογέννητο βάρους άνω των 4,3 κιλών. Ο Βρετανός επιστήμονας εξήγησε ότι όταν η τροφή είναι λιγοστή στη μήτρα, διοχετεύεται στον εγκέφαλο του εμβρύου αφήνοντας έτσι αδύναμη την καρδιά του.

Και οι «σπόροι» του διαβήτη όμως σπέρνονται πριν τη γέννηση, αφού τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμα, ότι οι συνθήκες εντός της μήτρας επηρεάζουν σημαντικά και το βάρος του ανθρώπου στη μετέπειτα ζωή του.

Ο καθηγητής Μπάρκερ επισήμανε, τέλος, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να διατρέφονται ισορροπημένα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή