Η ΧΡΗΣΗ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΜΕΙΩΣΕ ΕΩΣ ΚΑΙ 40% ΤΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Τα πρώτα αποτελέσματα από μια ολοκληρωμένη έρευνα που έγινε σε κλινικές διαφόρων μεγεθών στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η χρήση επιφανειών από αντιμικροβιακό χαλκό στα δωμάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας έχει ως αποτέλεσμα την μείωση έως και 40,4% του κινδύνου νοσοκομειακής λοίμωξης.

Τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Λοιμώξεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γενεύη της Ελβετίας, την 1η Ιουλίου 2011.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την πρόληψη των λοιμώξεων παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης, σχεδιάστηκε με σκοπό να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού στη μείωση του επιπέδου των παθογόνων οργανισμών στα δωμάτια νοσοκομείων, αλλά και να διερευνήσει κατά πόσο μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να μεταφραστεί ως χαμηλότερος δείκτης λοιμώξεων. Οι ερευνητές σε τρία νοσοκομεία που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή -το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering στη Ν. Υόρκη, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο στη Ν. Καρολίνα και το Ιατρικό Κέντρο Ralph Η. Johnson VA, και τα δύο στο Τσάρλεστον της Ν. Καρολίνας- αντικατέστησαν τα αντικείμενα καθημερινής επαφής, όπως σχάρες κρεβατιών, δίσκοι σερβιρίσματος κρεβατιών, κουμπιά έκκλησης βοήθειας και οροστάτες με αντίστοιχα από αντιμικροβιακό χαλκό.

Τα δωμάτια με επιφάνειες χαλκού παρουσίασαν μια μείωση σε ποσοστό 97% στην επιφάνεια των παθογόνων, το ίδιο επίπεδο που επιτεύχθηκε από τον «τελικό» καθαρισμό: η αγωγή πραγματοποιούνταν κάθε φορά που εκκενωνόταν ένα δωμάτιο ασθενούς.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή