Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ


Πώς μπορεί μια βιταμίνη να συντελέσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη μάλιστα και να ενισχύσει τη μνήμη των υγιών ανθρώπων;

Σύμφωνα με το Journal of Neuroscience, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β3 (που περιέχεται στο κρέας, τα ψάρια και τις πατάτες) μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης που σχετίζεται με την βλάβη που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ, σε πειραματόζωα. Επίσης τα τρωκτικά είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόσθεσαν την βιταμίνη σε πόσιμο νερό που έδωσαν σε ποντίκια, τα οποία σιτίζονταν με τρόπο τέτοιο που να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Μετά έλεγξαν τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών που σχετίζονται με την πάθηση.

Η βιταμίνη Β3, που ονομάζεται και νικοτιναμίδη, αποτελεί βάση για συμπληρώματα διατροφής και πωλείται ευρέως εκτός λίστα συνταγογράφησης. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από επιπλοκές του διαβήτη και έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του φωσφορυλιωμένου Τ, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα πειραματόζωα. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται στις μη φυσιολογικές εναποθέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων, τα συμπλέγματα, που συντελούν στην εγκεφαλική βλάβη που προοδευτικά επηρεάζει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή