Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΛΕΝΟΛΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


Τα βλεννολυτικά όπως η αμβροξόλη τροποποιούν την έκβαση και βελτιώνουν τα ενοχλήματα των ασθενών με οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα, και ενδείκνυνται και στην αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ειδικών ιατρών , που συμμετείχαν στο Consensus Meeting για τη θέση των βλεννολυτικών και της αμβροξόλης στην σύγχρονη ιατρική, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με συντονιστή τον κο Νίκο Τζανάκη, MD, PhD, Πνευμονολόγου και Αναπλ.. Καθ. Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Παν. Κρήτης.

Τα βλεννολυτικά με σημαντικότερο εκπρόσωπο την αμβροξόλη , λόγω των ιδιοτήτων τους, συστήνονται στη απλή οξεία βρογχίτιδα, στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στη διάρκεια παροξυσμών , στη σταθερή ΧΑΠ και ιδίως σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν εισπνεόμενα στεροειδή (μελέτη BRONCHUS, Lancet 2005), στις βρογχεκτασίες με χρόνιο παραγωγικό βήχα. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους η χρήση τους επεκτάθηκε και σε άλλες ασθένειες όπως στην πνευμονική ίνωση και στις δηλητηριάσεις με προσβολή του ήπατος (πχ.
paraquat).

Οι βασικές τους ιδιότητες είναι η μείωση του ιξώδους της βλέννης των εκκρίσεων, η αύξηση του όγκου των εκκρίσεων, η αύξηση υγρασίας , η μείωση του όγκου της βλέννης επί υπερέκκρισης , η αύξηση της αποβολής των εκκρίσεων και η αύξηση της κινητικότητας των κροσσών του επιθηλίου.

Νεότερες μελέτες έδειξαν ότι τα βλεννολυτικά έχουν αντιοξειδωτική δράση στους πνεύμονες ενώ η αμβροξόλη έχει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant, μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα , αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και δρα σαν τοπικό αναισθητικό καθώς μειώνει την ευαισθησία των υποδοχέων του βήχα. Οι επιπρόσθετες αυτές ιδιότητες καθιστούν την αμβροξόλη σημαντικό θεραπευτικό παράγοντα για τα παραπάνω νοσήματα.

Οι συμμετέχοντες στο Consensus Meeting κατέληξαν ότι τα νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα βλεννολυτικά τροποποιούν σημαντικά την έκβαση σε κάποια νοσήματα και βελτιώνουν τα υποκειμενικά ενοχλήματα των ασθενών και για αυτό θα πρέπει να συστήνονται.



    Στην κορυφή