Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
01/12/2012

Τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στο χώρο των ατόμων με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας του νεοεκδοθέντος Ενιαίου Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (αναμόρφωση του ισχύοντος ΚΕΒΑ έτους 1993) εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), μέσω υπομνήματός της προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, κοινοποιούμενο στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και στις Επιστημονικές Εταιρείες σχετικές με το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η αναμόρφωση του ΚΕΒΑ, μέσω ταχύρυθμων και αντιδημοκρατικών διαδικασιών στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας, θέτει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εκτός του θεσμικού πλαισίου που έως και σήμερα δημιουργούσε ένα υποτυπώδες δίχτυ ασφαλείας για τα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «ειδικά για τα ’Aτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ο οποίος αποτελεί τη σοβαρότερη και χρόνια αυτοάνοση μορφή από τα είδη της νόσου αυτής, αναγνωρίζεται σε περίπτωση μη εμφάνισης επιπλοκών ποσοστό αναπηρίας της τάξεως του 5% έως 10% (!), χωρίς να γίνεται καμία επιστημονική εννοιολογική διάκριση από τη μορφή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παρά το γεγονός ότι στον διαβήτη τύπου 1 υπάρχει, με ιατρικούς όρους, πλήρης μη λειτουργικότητα και αχρήστευση ενός βασικού ζωτικού οργάνου αδένα του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι το πάγκρεας.

Σε περίπτωση, επίσης εμφάνισης επιπλοκών δίδεται ποσοστό 10% έως 20% (!), ενώ σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρότερων επιπλοκών, όπως τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, ακρωτηριασμός κάτω άκρων κ.α., δηλαδή όταν πλέον έχει εμφανιστεί ανήκεστη βλάβη του ήδη χρόνια εξασθενημένου οργανισμού του διαβητικού τύπου 1, ο προσδιορισμός του ποσοστού αφήνεται στην ελεύθερη κρίση της εκάστοτε Υγειονομικής Επιτροπής χωρίς να προσδιορίζεται ρητά από τον Κανονισμό. Προς τι άραγε τέτοιου είδους επιστημονικές αοριστίες; Είναι φανερό ότι ο Κανονισμός θέτει στην ¨Προκρούστεια Κλίνη¨ τις κοινωνικές και προνοιακές παροχές για τους χρόνια πάσχοντες όπως είναι τα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα με Διαβήτη.

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Γερμανία που χαρακτηρίζεται για τις συντηρητικές οικονομικές πολιτικές της προσδίδει στα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη αρχικό ποσοστό 50% και άνω, επισημαίνοντας ότι το Γερμανικό Σύστημα Υγείας δεν αφήνει στο έλεος της τύχης τους πάσχοντες όπως συμβαίνει με το Ελληνικό Σύστημα Υγείας και τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες του προς τους συμπολίτες μας με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονιζει οτι θα βρίσκεται σε εγρήγορση και από κοινού με την Ε.Σ.ΑμεΑ και με όλες τις Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα αγωνιστεί για την αναστολή ισχύος αυτού του αντιεπιστημονικού, όπως τον χαρακτηρίζει, Κανονισμού.



    Στην κορυφή