Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


"Η κατάθεση του νέου κώδικα ναρκωτικών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ανοίγει σε ουσιαστικές βάσεις τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών", επισημαίνει σε ανακοίνωση της η νεολαία του ΣΥΝ και προσθέτει:.

"Η χρόνια πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που βασιζόταν στην ελλιπέστατη ενημέρωση των νέων και στην αντιμετώπιση του χρήστη ως εγκληματία, οδήγησε χιλιάδες νέους είτε στις φυλακές είτε στην εγκατάλειψη να παλεύουν με τον εφιάλτη της εξάρτησης.

Η πολιτική της καταστολής τους μόνους που ωφέλησε είναι τα παράνομα κυκλώματα των εμπόρων της μαφίας των ναρκωτικών, οι οποίοι πλούτισαν πατώντας πάνω στις ζωές νέων ανθρώπων και στην ανεπάρκεια των μηχανισμών πρόληψης από πλευράς κράτους.

Το βασικό σκεπτικό που διέπει το νέο νομοσχέδιο, που διαχωρίζει εν μέρει το χρήστη από τον έμπορο και επιδεικνύει ανοχή στην κατοχή και καλλιέργεια μικροποσοτήτων κάνναβης για ίδια χρήση, κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, η απουσία δομών που θα βοηθούν στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα.
Η Νεολαία Συνασπισμού δεν θεωρεί ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης μπορεί από μόνη της να αποτελέσει λύση, για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα. Η πρόληψη, η ενημέρωση, η μάχη για την άρση των κοινωνικών αιτιών που οδηγούν τη νεολαία σε τέτοιες επιλογές αλλά και η ενίσχυση των δομών απεξάρτησης πρέπει να είναι οι πυλώνες μιας νέας στρατηγικής από την πολιτεία και την κοινωνία συνολικά.

Σε αυτά τα πλαίσια, η συρρίκνωση της χρηματοδότησης - στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής - του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ που αποτελούν έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεχίζει η τρικομματική συγκυβέρνηση, είναι τροχοπέδη στην αντιμετώπιση του ζητήματος που αποπειράται να λύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Γνωρίζουμε ότι σε ένα περιβάλλον όπου ένας στους δύο νέους ανθρώπους είναι άνεργος προκαλώντας την απόγνωση και την εξαθλίωση, ο κίνδυνος διόγκωσης του φαινομένου των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων είναι ορατός.

Με βάση αυτά, η αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει σε έναν διαρκή αγώνα που θα διεκδικεί την συγκρότηση ουσιαστικών μηχανισμών πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων σπάζοντας των κοινωνικό συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις που αναπαράγει η κυρίαρχη ιδεολογία.

Σε αυτό το στόχο, δεν βοηθούν η αντιπαραβολή συντηρητικών και αντεπιστημονικών θέσεων από την πλευρά του ΚΚΕ που συντάσσεται με την ακροδεξιά σε μια ιδιότυπη σταυροφορία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί στη διατήρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου το οποίο έχει καταστρέψει τις ζωές χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Η Νεολαία Συνασπισμού θα συνεχίζει με σθένος και χωρίς περιστροφές να μιλάει για το ζήτημα των ναρκωτικών. Σε πείσμα όσων κατά καιρούς
εξαπολύουν κατηγορίες περί ναρκοκουλτούρας, θα αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική που διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα, μια πολιτική που οδηγεί καθημερινά πολλούς νέους και νέες ακόμα και στο θάνατο".
    Στην κορυφή