Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ


Ελπίδες στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας δίνει η είδηση ότι σε τρεις μήνες ξεκινά στην Ιταλία πειραματική δοκιμή νέας θεραπευτικής προσέγγισης της νόσου.

Ο αγγειολόγος Πάολο Τζαμπόνι από τη Φεράρα βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια, μια στένωση των εγκεφαλικών αγγείων, η οποία μπορεί, όπως υποστηρίζει, να αντιμετωπιστεί με αγγειοπλαστική.

Η κλινική δοκιμή, στην οποία θα πάρουν μέρος εξήντα άτομα, θα γίνει στο νοσοκομείο Cona, στη Φεράρα, από τον Πάολο Τζαμπόνι και τον βοηθό του, νευρολόγο Φαμπρίτσο Σάλβι. Ο Τζαμπόνι στη μελέτη του, που ξεκίνησε το 2007, αναφέρεται στη χρόνια εγκεφαλονωτιαία ανεπάρκεια, που στην ουσία είναι η κακή διοχέτευση αίματος του εγκεφάλου, κάτι που εκείνος εντόπισε πρώτη φορά σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, στενώσεις των κύριων φλεβών που μεταφέρουν το αίμα από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (η έσω σφαγίτιδα φλέβα και η άζυγος φλέβα) επιβραδύνουν τη ροή του αίματος. Αυτό διευκολύνει, μεταξύ άλλων, την εναπόθεση σιδήρου γύρω από τα αγγεία, τα οποία διευκολύνουν έτσι την αυτοάνοση αντίδραση που είναι τυπική της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αυτό που θα εφαρμόσει τώρα στους ασθενείς ο Πάολο Τζαμπόνι είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος από τον εγκέφαλο στον νωτιαίο μυελό με τη διάνοιξη της έσω σφαγίτιδας και της άζυγου φλέβας με μπαλονάκια.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή