H KΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ...ΥΓΕΙΑ!


Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγιεινής πραγματοποίησε έρευνα με τίτλο: «Dettol HABIT Study (Hygiene: Attitudes, Behaviour, Insight and Traits)» η οποία έλαβε χώρα σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι για τους ανθρώπους που διατηρούν σωστούς τρόπους συμπεριφοράς σε καθημερινό επίπεδο και έχουν καλύτερη προσωπική υγιεινή είναι σχεδόν δύο με δυόμισι φορές περισσότερη η πιθανότητα να έχουν καλή υγεία και χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων και κρυολογημάτων.

Στόχος της έρευνας ήταν να καθοριστούν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν διαφορετικές συμπεριφορές σε θέματα υγιεινής για την καταπολέμηση λοιμώξεων, μολύνσεων, αποφυγή μικροβίων και κυρίως για τη βελτίωση της υγείας. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες συστάσεις, ως τα βασικά χαρακτηριστικά των σωστών πρακτικών υγιεινής τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων σε θέματα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του σπιτιού εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
α. Καθημερινή συνήθεια – Συμπεριφορά Ρουτίνας
β. Προσωπικές Ευαισθησίες – Σχολαστικότητα σε θέματα υγιεινής
γ. Φύλλο και ηλικία
δ. Εισόδημα και Εκπαίδευση

Επίσης, οι παράγοντες αυτοί επηρεάζονται από 2 βασικές κατευθύνσεις:
α. Τρόποι συμπεριφοράς σε θέματα καλής υγιεινής (όπως το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός του σπιτιού)
β. Τρόποι αντιμετώπισης (όπως κάλυψη στοματικής κοιλότητας κατά τη διάρκεια φτερνίσματος ή βήχα), οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με την προτίμηση και χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων

Σε γενικές γραμμές η έρευνα έδειξε, ότι:
οι πιο τακτικοί άνθρωποι που πράττουν έμφυτα με πιο σωστές συμπεριφορές υγιεινής, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο υγιεινό σε σχέση με τους ανθρώπους που αδιαφορούν
οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι τείνουν να συμπεριφέρονται πιο υγιεινά από ό, τι οι άνδρες και οι νεότεροι άνθρωποι
οι νοικοκυρές εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής και οικιακής υγιεινής ενώ φοιτητές και οι υπάλληλοι γραφείου τα χειρότερα

Συστάσεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της έρευνας:
Η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς. Οι συνήθειες αυτές πρέπει να υιοθετούνται από μικρή ηλικία (προσχολική) διότι ο χαρακτήρας δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί
Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις εστίες μικροβίων στο σπίτι είναι μια βασική λεπτομέρεια που μπορεί να προφυλάξει το υγιεινό περιβάλλον του σπιτιού και να παρακινήσει για σωστή χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων (Μικρόβια υπάρχουν παντού στο σπίτι και όχι μόνο μέσα στο μπάνιο. Υπάρχουν στην κουζίνα, στα υπνοδωμάτια σε όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται, στα στρώματα, στις συσκευές)
Οι προσπάθειες για τη διατήρηση ενός υγιεινού ιδιωτικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να επικεντρώνονται στις κλασσικές πρακτικές υγιεινής αλλά σε μία συνολική σωστή συμπεριφορά υγείας και αντιμετώπισης καθημερινών καταστάσεων (Το να πλένουμε τα χέρια μας δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν το κάνουμε με συχνότητα και με το σωστό τρόπο)
Τα χαρακτηριστικά μια προσωπικότητας που χρησιμοποιεί κακές πρακτικές υγιεινής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικά στοιχεία για την αποτελεσματική αλλαγή συμπεριφοράς αυτών των ατόμων και τη διαμόρφωση των σωστών τρόπων υγιεινής
Πρέπει να δώσουμε έμφαση στους καλούς τρόπους υγιεινής ως διαδικασία που υφίσταται κοινωνικά για να ενθαρρύνουμε τις ευρύτερες πρακτικές σωστής υγιεινής (Μεταδίδουμε τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς σαν κοινωνική υποχρέωση)

Ο καθηγητής John Oxford, Πρόεδρος του Hygiene Council και Professor of Virology at Barts and The London School of Dentistry σχολίασε: «Το να κατανοήσουμε πως μπορούμε να υιοθετήσουμε σωστή συμπεριφορά σε θέματα υγιεινής είναι πολύ σημαντικό. Η έρευνα έδειξε χαρακτηριστικά και βασικά στοιχεία τα οποία συνδέονται με την καλή υγιεινή και τις επιπτώσεις στην υγεία, όπως η ευσυνειδησία και η εξάσκηση συμπεριφοράς σε στιγμιαία αντίδραση ή καθημερινή συνήθεια. Θέλουμε οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν που έχουν πράξει εσφαλμένα και να δράσουν με τη σωστή συμπεριφορά σε θέματα υγιεινής σαν να είναι μια καθημερινή συνήθεια. Διδάξτε στα παιδιά σας τους καλούς τρόπους σωστής υγιεινής μεταδίδοντας την πράξη αυτή ως καθημερινή προτεραιότητα».



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

Hygiene Council: www.hygienecouncil.com
Reckitt Benckiser: www.reckittbenckiser.com/
Reckitt Professional: www.reckittprofessional.com/
Dettol: http://www.dettol.com/ and http://www.dettol.gr


Dettol HABIT Study


Η έρευνα αυτή, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί για θέματα υγιεινής, ήθελε να συγκεντρώσει τα χαρακτηριστικά των βασικών παραγόντων συμπεριφοράς σε θέματα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του σπιτιού που επηρεάζουν την κουλτούρα που υπάρχει για την υγεία. Κατάφερε να εντοπίσει τους βασικούς παράγοντες ανάμεσα σε διαφορετικές προσωπικότητες και τοποθετήσεις που καθορίζουν τη συμπεριφορά υγιεινής, επισημαίνοντας τα βασικά σημεία που μπορούν να τροποποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2011από το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Υγιεινής.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα αυστηρό ερωτηματολόγιο. 1.000 συμμετοχές από 12 χώρες , οι οποίες απάντησαν σε 130 ερωτήσεις σχετικά με το πλύσιμό των χεριών, το καθάρισμα επιφανειών, την προετοιμασία φαγητού, το χειρισμό και τις τεχνικές αποθήκευσης, καθώς και τη δική τους εμπειρία σχετικά με προβλήματα υγείας και τα δημογραφικά τους στοιχεία.

Τα αποτελέσματα προήλθαν από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων και συγκεντρώθηκαν σε μια βάση δεδομένων. Για να διασφαλιστεί ότι η έρευνα είναι αντιπροσωπευτική του πληθυσμού που συμμετείχε, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις, face-to-face συνεντεύξεις και σε ορισμένες αγορές με τα χαμηλότερα κοινωνικό – οικονομικά δημογραφικά στοιχεία ώστε να ληφθούν και αυτά υπόψη. Μεταβλητές στατιστικές αναλύσεις παρουσιάστηκαν στα αποτελέσματα για να καθορίσουν τις διαφορετικές προσωπικότητες, πρακτικές υγιεινής, κοινωνικό –οικονομικούς παράγοντες καθώς και τις διαφορετικές ασθένειες – μολύνσεις που μπορούν να προκληθούν.



    Στην κορυφή