Η Jane Seymour ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ


Από τις 22 Μαρτίου, η ηθοποιός Jane Seymour προσκαλεί το κοινό να ψηφίσει για τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση για το σχετιζόμενο με την κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως και οδηγεί έως και σε 3 εκατομμύρια αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως σε όλο τον κόσμο.1,2 Η Jane Seymour, που έχει και η ίδια ζήσει στο οικογενειακό της περιβάλλον τις τραγικές επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, στηρίζει την εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού, την πρώτη προσπάθεια στο είδος της για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο. Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία θα παρέχει έως και 1 εκατομμύριο ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία του κοινού. Τα προγράμματα αποσκοπούν στην καταπολέμηση έως και 1 εκατομμυρίου εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή μέσω ενημερωτικών εκστρατειών. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από περισσότερους από 40 οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και χρηματοδοτείται από την Boehringer Ingelheim.

«Συμμετέχω στην εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού για πολύ προσωπικούς λόγους. Η μητέρα μου έπασχε από ΚΜ και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η Jane Seymour, πρέσβειρα της εκστρατείας. «Οποιοσδήποτε έχει χρειαστεί να παρέχει φροντίδα σε άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, γνωρίζει πόσο εξουθενωτικά και τρομακτικά μπορεί να είναι αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι απαραίτητη η ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό όσο περισσότερο γίνεται για την κολπική μαρμαρυγή και πώς αυτή σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέσω της εκστρατείας 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού, το κοινό μπορεί να βοηθήσει ενεργά στην πρόληψη 1 εκατομμυρίου εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, συμμετέχοντας απλά και μόνο στη διαδικτυακή ψηφοφορία».

Το κοινό μπορεί από τώρα να επιλέξει και να ψηφίσει μεταξύ 184 προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί για την εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού και έχουν υποβληθεί από ιδιώτες, ομάδες ασθενών, επαγγελματιών και κέντρα υγείας σε 36 χώρες. Κάθε υποβολή προϋποθέτει την παρουσίαση οποιασδήποτε προσέγγισης που θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την ΚΜ, είτε μέσω έρευνας, προγραμμάτων ελέγχου ή δημιουργίας ομάδων ασθενών και ιστοσελίδων.

«Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πολύ συνηθισμένη ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού με 1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών να εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της ζωής του, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από αυτή την ασθένεια», δήλωσε η Trudie Lobban, υποστηρικτής της εκστρατείας και Πρόεδρος της Atrial Fibrillation Association (AFA – Ένωση για την Κολπική Μαρμαρυγή). «Είναι πολύ σημαντικό το κοινό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή με στόχο την πρόληψη 1 εκατομμυρίου εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως και να κάνει τη διαφορά ψηφίζοντας τα αγαπημένα του προγράμματα ευαισθητοποίησης για την κολπική μαρμαρυγή στη διεύθυνση http://www.heartofstroke.gr. Η AFA είναι ένας από τους διεθνείς υποστηρικτές της εκστρατείας και ελπίζουμε ότι το κοινό θα αποδειχτεί εξίσου ενθουσιώδες για αυτόν τον αξιόλογο σκοπό».

Η μεγαλύτερη Παγκόσμια Έρευνα για την Κολπική Μαρμαρυγή τονίζει την ανάγκη για ενημέρωση
Η έρευνα “SPEAK about AF” για την κολπική μαρμαρυγή (Stroke Prevention Education, Awareness and Knowledge – Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση και Γνώση γύρω από την Πρόληψη Εγκεφαλικών Επεισοδίων), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη έρευνα (πάνω από 3.700 συμμετέχοντες) που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή και σε ιατρούς που αντιμετωπίζουν την πάθηση, αποκάλυψε ότι απαιτείται περισσότερη εκπαίδευση αναφορικά με τη σχέση της κολπικής μαρμαρυγής και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βασικά πορίσματα της έρευνας:
Η κολπική μαρμαρυγή έχει αρνητική επίπτωση στις ζωές των ατόμων με την πάθηση αυτή
Ενώ οι ιατροί γνωρίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την ΚΜ, τα άτομα με ΚΜ δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται
Είναι αναγκαίο να παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την ΚΜ και να χρησιμοποιηθούν νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πάσχοντες από ΚΜ
Με την πάροδο του χρόνου και με περισσότερη ενημέρωση, τα άτομα με ΚΜ αισθάνονται λιγότερη ανησυχία και ελέγχουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

«Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι βαρειά και συχνά θανατηφόρα, αλλά το σημαντικό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Καθηγητής Ariel Cohen, του νοσοκομείου Sainte-Antoine Hospital, στο Παρίσι. «Ψηφίζοντας για τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σχετιζόμενο με την κολπική μαρμαρυγή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το κοινό έχει την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Προτρέπω τον κόσμο να επισκεφθεί τον ιστότοπο www.heartofstroke.gr , όπου μπορεί να μάθει περισσότερα για την κολπική μαρμαρυγή και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, να διαβάσει τα προγράμματα και να ψηφίσει εκείνα που θεωρεί ότι είναι τα πιο κατάλληλα για να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της νόσου».

Στην Ελλάδα, η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Καρδιολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και υποστηρίζεται από ιατρικούς φορείς και ενώσεις ασθενών, όπως η Hellenic Cardiovascular Research Society, η Ελληνική Εταιρία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρία, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, η Νευρολογική Εταιρία Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και χρηματοδοτείται από τη Boehringer Ingelheim

Τώρα, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί την ελληνική ιστοσελίδα της εκστρατείας www.heartofstroke.gr και να ψηφίσει τα αγαπημένα του ελληνικά προγράμματα: η χώρα μας συμμετέχει με 5 προγράμματα που υποβλήθηκαν από αναγνωρισμένους φορείς και επαγγελματίες υγείας με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και του σχετιζόμενου με αυτή κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μαζί με τις περιγραφές των 184 προγραμμάτων, το www.heartofstroke.gr περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, προσφέροντας υποστήριξη και συμβουλές σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση.

Σχετικά με την Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ)
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως με 1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών να εμφανίζει ΚΜ κατά τη διάρκεια της ζωής του.4,5 Η κολπική μαρμαρυγή κάνει την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα και συχνά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά.6 Τα άτομα με ΚΜ έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από τα άτομα χωρίς ΚΜ και τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή τείνουν να είναι σοβαρότερα και να προκαλούν περισσότερες αναπηρίες συγκριτικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια που δεν σχετίζονται με αυτή.7,8,9 Πολλά εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή μπορούν να αποφευχθούν με σωστή διαχείριση, αλλά πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν και, επομένως, δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια για να τα αποτρέψουν.10

Σχετικά με την εκστρατεία 1 Mission 1 Million
Η εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού είναι η πρώτη πρωτοβουλία στο είδος της για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο, που υποστηρίζεται από κορυφαίους ειδικούς επαγγελματίες υγείας και ενώσεις ασθενών, περιλαμβανομένης της AntiCoagulation Europe (ACE), της Atrial Fibrillation Association (AFA), της Stroke Alliance for Europe (SAFE) και της World Heart Federation (WHF) και χρηματοδοτείται από την Boehringer Ingelheim. Οι συμμετοχές των προγραμμάτων που υποβλήθηκαν από επαγγελματίες και οργανισμούς υγείας παγκοσμίως, έχουν εξεταστεί από την Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων, μέλη της οποίας αποτελούν ηγετικά στελέχη στον τομέα της κολπικής μαρμαρυγής και σε αυτή την φάση η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για το κοινό. Η ψηφοφορία θα λήξει στις 22 Ιουνίου 2011 και τα προγράμματα με τις περισσότερες ψήφους θα χρηματοδοτηθούν. Τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων θα επιλέξουν επίσης επτά «Επιλογές των Ειδικών» – προγράμματα που θεωρείται ότι χρήζουν ιδιαίτερης αναγνώρισης. Υπάρχουν συνολικά 32 βραβεία διαθέσιμα, που κυμαίνονται από €10.000 έως €100.000, συνολικά €1 εκατομμύριο.

Σχετικά με την Παγκόσμια Έρευνα για την Κολπική Μαρμαρυγή
Η έρευνα “SPEAK about AF” για την κολπική μαρμαρυγή (Stroke Prevention Education, Awareness and Knowledge – Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση και Γνώση για την Πρόληψη Εγκεφαλικών Επεισοδίων) είναι η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε ιατρούς και ασθενείς με ΚΜ και χρηματοδοτήθηκε από την Boehringer Ingelheim. Περιελάμβανε πάνω από 3.700 ασθενείς με διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής, καρδιολόγους, νευρολόγους και γενικούς παθολόγους, καλύπτοντας 12 χώρες και 4 ηπείρους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.speakAF.com

Σχετικά με τους Υποστηρικτές της Εκστρατείας
Πάνω από 40 οργανισμοί/φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο υποστηρίζουν την πρωτοβουλία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες σχετικά με τους τέσσερις διεθνείς υποστηρικτές.

AntiCoagulation Europe (ACE – Ένωση για την Αντιπηκτική Θεραπεία στην Ευρώπη)
www.anticoagulationeurope.org
Ως ηγετικό ευρωπαϊκό φιλανθρωπικό ίδρυμα για την πρόληψη της θρόμβωσης, η εκστρατεία 1 Mission 1 Million αποτελεί καταπληκτική ευκαιρία για να συμμετέχουμε με άλλους οργανισμούς ώστε να πραγματοποιήσουμε ένα ενοποιημένο κάλεσμα και να κάνουμε τη διαφορά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Atrial Fibrillation Association (AFA – Ένωση για την Κολπική Μαρμαρυγή)
www.atrialfibrillation.org.uk
Η AFA συμμετέχει στην εκστρατεία 1 Mission 1 Million καθώς ως η φωνή των ασθενών, των ατόμων που προσφέρουν φροντίδα και των επαγγελματιών υγείας που αντιμετωπίζουν την κολπική μαρμαρυγή, η AFA επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας, της ευημερίας και τελικά της ζωής εκείνων που πάσχουν από αυτή την πάθηση, η οποία περιγράφεται συχνά από τους ασθενείς ως μια πάθηση που «σου αφαιρεί την ουσία της ζωής».

Stroke Alliance for Europe (SAFE – Συμμαχία για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στην Ευρώπη)
www.safestroke.org
Η Stroke Alliance for Europe (SAFE) είναι υπερήφανος υποστηρικτής της εκστρατείας 1 Mission 1 Million. Αυτή η πολύτιμη πρωτοβουλία θα τονίσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ), έναν από τους κρυφούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια. Οι κατάλληλες επιλογές θεραπείας για ασθενείς με ΚΜ δεν χρησιμοποιούνται πάντα και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτή είναι εξαιρετικά μικρή. Με την κολπική μαρμαρυγή να ανεβαίνει στην ιατρική ημερήσια διάταξη, αναμένουμε μια αύξηση στην κατανόηση του γενικού πληθυσμού καθώς και στους ιατρούς, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την πάθηση.

World Heart Federation (WHF – Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Καρδιά)
www.worldheart.org
Η Κολπική Μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα υγείας που αυξάνει, επηρεάζοντας όχι μόνο τους ασθενείς που ζουν με αυτήν την πάθηση αλλά επίσης και τις οικογένειες και τα συστήματα υγείας, στις χώρες που ζουν. Παρόλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης για την Κολπική Μαρμαρυγή. Η World Heart Federation υποστηρίζει την εκστρατεία 1 Mission 1 Million και το σκοπό της να ελκύσει την προσοχή σε αυτή τη σοβαρή πάθηση, οι επιπτώσεις της οποίας μπορεί να είναι καταστροφικές για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας.

    Στην κορυφή