Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ


Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού ‘Η Πάρκινσον και τα Μυστικά της…’, έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν διαλέξεις που θα αφορούν τα «Συμπτώματα & τις Σύγχρονες θεραπείες», αλλά και πρακτικά σεμινάρια που θα αφορούν α) Κίνηση και άσκηση, μέσω φυσικοθεραπείας στην Πάρκινσον και β) Ανάγκες και συναισθήματα. Η Πάρκινσον στην οικογένεια, ο ρόλος των φροντιστών.

Στις διαλέξεις σχετικά με τα «Συμπτώματα & τις Σύγχρονες θεραπείες» θα συμμετέχουν πρωτοπόροι για την Ελλάδα, Νευρολόγοι και Ψυχίατροι με ειδικό ενδιαφέρον και εμπειρία στην Πάρκινσον. Ο κ. Ι. Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρος, θα εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες της άνοιας στην Πάρκινσον και τις διαφορές της με την Αλτσχάιμερ, ενώ ο κ. Α. Ρομποτής, Ψυχίατρος, θα μιλήσει για τα μη κινητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και οκτώ χρόνια νωρίτερα από τα κινητικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Τάγαρης, Ειδικός Νευρολόγος, θα εξηγήσει τα μυστικά σχετικά με τις φαρμακευτικές επιλογές ανά στάδιο της ασθένειας και την υποδόρια αντλία απομορφίνης. Η κα Κ. Σπανάκη, Ειδικός Νευρολόγος θα αναπτύξει την εμπειρία της από την αντλία συνεχούς έγχυσης ντοπαμίνης και την αλλαγή που αυτή φέρνει στην καθημερινότητα των ασθενών, ενώ ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, Ειδικός Νευρολόγος, Πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση θα εξηγήσει πότε είναι ο καλύτερος χρόνος και ποιος ασθενής είναι κατάλληλος για την εμφύτευση νευρο-διεγέρτη (Deep Brain Stimulation).

Στο πρακτικό σεμινάριο σχετικά με την «Κίνηση και άσκηση», αναμένεται 500 άτομα με Πάρκινσον να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μικρά μυστικά και πρακτικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να κινούνται με άνεση και ασφάλεια σε διάφορες συνθήκες στο σπίτι τους ή στον δρόμο. Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ασκήσεων, κατάλληλων για τα όλα τα στάδια της ασθένειας και θα διδαχθούν ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα εκτελεστεί μέσα στην αίθουσα από τους ίδιους, με σκοπό να μπορούν να το εφαρμόζουν στο σπίτι. Εθελοντές φοιτητές φυσικοθεραπείας από τις σχολές της ευρύτερης περιοχής θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτές φυσικοθεραπευτές της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση και της Parkinson Care.

Στο δεύτερο σεμινάριο με θέμα «Ανάγκες και συναισθήματα. Η Πάρκινσον στην οικογένεια», μια ομάδα ψυχολόγων της εταιρείας Parkinson Care θα αναπτύξει και αναμένεται να συζητήσει με 300 φροντιστές Ατόμων με Πάρκινσον, τις ανάγκες των ιδίων και των συντρόφων τους, τα συναισθήματα που αναδύονται μετά από την ανακάλυψη ότι ο σύντροφος τους πάσχει από την ασθένεια ή από τη μακροχρόνια φροντίδα τους. Τέλος, θα αναπτυχθούν τα προγράμματα υποστήριξης φροντιστών της Parkinson Care που υλοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση, όπως επίσης και η νέα τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον.

Δράση «Μιλώ για την Πάρκινσον»: Στην ημερίδα οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά σε βιντεοκάμερα ( on camera) για να δώσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποιώντας το κοινό. Η Πάρκινσον δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία και φυλή, και αφορά όλους. Τα βίντεο θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στο www.parkinsonportal.gr και την επιμέλεια θα έχει η δημοσιογράφος υγείας κα Εύα Ντελιδάκη. Σημείο συνάντησης το περίπτερο της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- κίνηση».
    Στην κορυφή