Η EΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος, που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στην Ελλάδα περισσότερο από 70.000 άνθρωποι υποφέρουν από τη νόσο, που προκαλεί έντονο πόνο και παραμόρφωση στις αρθρώσεις, μειώνοντας την κινητική ικανότητα των ασθενών.

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής εξαιτίας της επιβάρυνσης της λειτουργικής τους ικανότητας από τη νόσο, η οποία επηρεάζει την εργασιακή αλλά και την προσωπική τους ζωή.

Σύμφωνα μάλιστα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης HORA (Health Outcomes Rheumatoid Arthritis) που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 7oυ Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, 43% των συνταξιούχων ασθενών , έλαβαν σύνταξη πρόωρα εξαιτίας της νόσου (κατά μέσο όρο 12 έτη νωρίτερα από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης). Η μελέτη, που πραγματοποιείται σε 9 ρευματολογικές κλινικές και 198 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχει σκοπό την εκτίμηση της χρήσης υγειονομικών υπηρεσιών (άμεσο - έμμεσο κόστος), της ποιότητας ζωής και της απώλειας παραγωγικότητας ασθενών με τη νόσο στην Ελλάδα.

Όσοι ασθενείς συνεχίζουν να εργάζονται, βάσει των στοιχείων της μελέτης, σε ένα διάστημα 3 μηνών χρειάζεται να απουσιάσουν κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες από την εργασία τους είτε 3,6 ημέρες να αποχωρήσουν νωρίτερα από τον εργασιακό χώρο τους. Επιπλέον το 59% των ασθενών υποφέρουν από περισσότερα από ένα συνοδά νοσήματα ενώ το 44% χρειάζεται βοήθεια για να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασθενείς συνήθως απευθύνονται στο κοντινό οικογενειακό τους περιβάλλον προκειμένου να βοηθηθούν με τις καθημερινές δραστηριότητες ( οικιακές εργασίες , προσωπική φροντίδα , φροντίδα παιδιών κλπ) ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (28%) χρησιμοποιούν άτομα επί πληρωμή.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα και τα εσωτερικά όργανα, ωστόσο περισσότερο επηρεάζει τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια, καθώς και τα γόνατα, τα ισχία και τους ώμους. Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με ΡΑ μειώνεται κατά περίπου δέκα χρόνια ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοπαθειών, λοιμώξεων και νεοπλασιών.

Βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ύφεση των συμπτωμάτων, η καλύτερη λειτουργικότητα των ασθενών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους είναι η έγκαιρη ασφαλής διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει μεγάλες προόδους και διαθέτει περισσότερες γνώσεις και κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου, όπως οι βιολογικοί παράγοντες.


    Στην κορυφή