H ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου, η Διεθνής Συμμαχία για την Αναπηρία (IDA) βρέθηκε στην Αθήνα για την συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι δραστηριότητες της IDA, στρατηγικές και νομικά ζητήματα, με στόχο την ανάπτυξη και παγίωση του διεθνούς αναπηρικού κινήματος.

Η στρατηγική που αποφασίστηκε θα διασφαλίζει ότι η IDA θα είναι παρούσα στη διαδικασία της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και των άλλων μέσων για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το να παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και με την υποστήριξη των εθνικών οργανώσεων σε συνεργασία με τα περιφερειακά και παγκόσμια μέλη της.

Προγραμματίζονται και άλλες δράσεις όπως η συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ καθώς και η συμμετοχή της IDA στη συζήτηση σχετικά με την επανεξέταση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας μετά το 2015. Παράλληλα έγιναν οι πρώτες συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή μιας σειράς πιλοτικών εμπειριών από τη δυτική Αφρική, τη Νότια Ασία και τον Ειρηνικό. Τέλος, το Σώμα συζήτησε σχετικά με τη νομική ένταξη της IDA και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Στο τέλος των συναντήσεων ο Πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που είναι επίσης και αντιπρόεδρος της IDA, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συναντήσεων και τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο η IDA οικοδομεί ένα ισχυρό και ανεξάρτητο παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου προβλήθηκε ένα αφιέρωμα στη σημερινή Πρόεδρο της IDA Diane Richler ως ένας τρόπος αναγνώρισης της επιτυχημένη θητείας της, που θα λήξει τον Ιούνιο του 2012, όταν το EDF και ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης θα αναλάβουν την προεδρία.

Η Διεθνής Συμμαχία για την Αναπηρία (IDA) ιδρύθηκε το 1999 ως ένα δίκτυο διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να προωθηθεί η αποτελεσματική και πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) σε όλο τον κόσμο.

Με οργανώσεις - μέλη σε κάθε ήπειρο, η IDA είναι η αντιπροσωπευτική οργάνωση των πλέον του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων με αναπηρία στον κόσμο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο - και συχνά πιο περιθωριοποιημένη - μειονοτική ομάδα. Η IDA με τη μοναδική σύνθεσή της σαν ένα δίκτυο των σημαντικότερων διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι η πιο έγκυρη φωνή εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία και αναγνωρίζεται ως τέτοια από τα Ηνωμένα Έθνη, τόσο στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Συμμετέχοντας στη Συμμαχία, το EDF (European Disability Forum) παρέχει τη διοικητική υποστήριξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ικανότητα της IDA να παρέχει παγκόσμιες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.


    Στην κορυφή