Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΩΡΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ


Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από φυτικές ίνες κάθε μέρα κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα από μία σειρά από ασθένειες - μεταξύ των οποίων καρδιακά νοσήματα, καρκίνος και λοιμώξεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών ως προς την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία κατά των καρδιακών νοσημάτων έχουν αποδειχτεί από προηγούμενες μελέτες, αλλά οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το νέο στοιχείο είναι ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων.

«Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν ευρύτερες ευεργετικές ιδιότητες απ΄ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό», είπε ο Φρανκ Χου, ο οποίος ερευνά θέματα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και ο οποίος έγραψε άρθρο συνοδευτικό της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι φυτικές ίνες πρέπει να υπάρχουν σταθερά στο διαιτολόγιό μας και πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε όσες περισσότερες φυτικές ίνες μπορούμε», δήλωσε ο Χου στο πρακτορείο Reuters αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητές τους πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) συνιστά οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν καθημερινά περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών και οι άνδρες περίπου 38 γραμμάρια.

Μισό φλυτζάνι βραστές φακές περιέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μισό φλυτζάνι ωμών αμυγδάλων 9 γραμμάρια. Για τις ανάγκες της έρευνας, 400.000 μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP) παρακολουθήθηκαν από τη Γικγιούνγκ Παρκ του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και τους συνεργάτες της.

Το 1995 και το 1996, όταν ήταν από 51 ως 71 ετών, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες με επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης, το βάρος τους και το αν κάπνιζαν.

Χρησιμοποιώντας εθνικές βάσεις δεδομένων για τα ποσοστά θανάτων και τα αίτιά τους, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να διακριβώσει ποιοι από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην αρχική μελέτη πέθαναν και από ποια αίτια στη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης κατά μέσον όρο εννέα ετών.

Συγκρίνοντας τους ανθρώπους με τη μικρότερη πρόσληψη φυτικών ινών- άνδρες που κατανάλωναν 13 γραμμάρια και γυναίκες 11 γραμμάρια ημερησίως - με εκείνους με τη μεγαλύτερη πρόσληψη - άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 29 γραμμάρια και γυναίκες 26 γραμμάρια ημερησίως - οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στη διάρκεια της έρευνας από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Το ίδιο συνέβη και όταν εξετάστηκαν τα αίτια θανάτου. «Η πρόσληψη φυτικών ινών μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές και μολυσματικές νόσους καθώς και από παθήσεις το αναπνευστικού κατά 24 με 56% στους άνδρες και κατά 34 με 59% στις γυναίκες», έγραψαν οι επιστήμονες.

Για τους άνδρες μόνο, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών συνδεόταν επίσης και με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο. Συνολικά, οι φυτικές ίνες είχαν μεγαλύτερες προστατευτικές ιδιότητες όταν προέρχονταν από σιτάρι παρά από φρούτα, λαχανικά ή φασόλια, ίσως επειδή το σιτάρι ολικής άλεσης περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν από τις ασθένειες, είπε ο Χου.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν άμεσα τον πρόωρο θάνατο, είπαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να εμπιστευθούν τους εθελοντές ότι περιέγραψαν με ακρίβεια τις διατροφικές τους συνήθειες και τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγή Real.gr


    Στην κορυφή