Η ΑΫΠΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ


Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα στον ύπνο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα μνήμης όταν πλέον έχουν μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη πολύ αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 100 ατόμων, ηλικίας από 45 έως 80 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια, αλλά οι μισοί από αυτούς είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Yo-El Ju, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington στο St Louis και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δήλωσε πως «ο ανήσυχος ύπνος φαίνεται να σχετίζεται με τη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς, ενός δείκτη που λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν της νόσου του Αλτσχάιμερ στον ανθρώπινο εγκέφαλο ατόμων που δεν έχουν ακόμα προβλήματα μνήμης. Για να καθοριστεί ο λόγος που γίνεται αυτό και πότε οι αλλαγές του ύπνου προκαλούν γνωστική εξασθένηση, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.»

Μετά από μελέτη που διήρκεσε για περίπου δύο εβδομάδες, παρατηρήθηκε ότι, το 25% των συμμετεχόντων, εμφάνισαν πλάκες αμυλοειδούς, πολλά χρόνια πριν από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο μέσος όρος που ξόδευαν οι εξεταζόμενοι στο κρεβάτι τους κάθε βράδυ, ήταν περίπου 8 ώρες, αλλά ο μέσος χρόνος ύπνου ήταν 6,5 ώρες, μια και ξυπνούσαν πολλές φορές και για μικρά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ξυπνούσαν πάνω από πέντε φορές μέσα σε μια ώρα, εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συσσώρευση αμυλοειδών πλακών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ξυπνούσαν τόσο συχνά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, εκείνοι οι άνθρωποι που κοιμούνταν «λιγότερο αποτελεσματικά» ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν πρώιμα στάδια Αλτσχάιμερ από ότι εκείνοι που κοιμούνταν καλύτερα.

Με άλλα λόγια, όσοι περνούν λιγότερο από το 85% του χρόνου τους στο κρεβάτι κοιμώμενοι, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν τις εν λόγω πλάκες από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Ο Δρ πρόσθεσε: «Η σχέση μεταξύ ύπνου και πλακών αμυλοειδούς είναι ενδιαφέρουσα, αλλά χρειάζονται περισσότερες και μακροπρόθεσμες μελέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όταν διαταράσσεται ο ύπνος οδηγείται ο οργανισμός πιο γρήγορα στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη μας, απλός θέτει τα θεμέλια.»

Η έκθεση αναμένεται να υποβληθεί στην 64η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας τον Απρίλιο.

Πηγή Zougla.gr
    Στην κορυφή