Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, σύμφωνα με νέα μελέτη - και οι επαναλαμβανόμενες απολύσεις αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να το εκδηλώσει κάποιος.

Αναλύοντας στοιχεία από 13.451 εθελοντές, με τους οποίους επικοινωνούσαν ανά διετία από το 1992 έως το 2010, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κατά μέσο όρο η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 35%.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», καταγράφτηκαν συνολικώς 1.061 εμφράγματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στη συσχέτισή τους με την ανεργία αφού έλαβαν υπόψη τους τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα όπως το φύλο, η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, το εισόδημα, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η φυσική δραστηριότητα, η κατάθλιψη, το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κ.ά.

Οπως σημειώνουν στο άρθρο τους, πάρα πολλοί ενήλικοι στις ΗΠΑ και αλλού βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργασιακή αστάθεια, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις αθροιστικές επιδράσεις των αλλεπάλληλων απολύσεων και της ανεργίας στον κίνδυνο να εκδηλωθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ετσι, ο δρ Μάθιου Εγκαν Ντουπρέ, επίκουρος καθηγητής Κοινοτικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Ντιουκ, και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα σε εθελοντές ηλικίας άνω των 51,14% εκ των οποίων ήταν άνεργοι κατά την έναρξή της.

Κατά τον εργασιακό βίο τους πριν και μετά την έναρξη της μελέτης, 69,7% των εθελοντών είχε απολυθεί μία ή περισσότερες φορές, ενώ 35,1% είχαν περάσει κάποια διαστήματα άνεργοι.

Κρίσιμος ο πρώτος χρόνος

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως ο κίνδυνος για έμφραγμα αυξανόταν 27% τον πρώτο χρόνο έπειτα από την απόλυση, αλλά μετά σταθεροποιείτο, κάτι που υποδηλώνει ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα περισσότερο από ό,τι οι «φρεσκοαπολυμένοι».

Ωστόσο, το να χάνει κάποιος αλλεπάλληλες δουλειές αποδείχθηκε εξαιρετικά επιζήμιο, καθώς όσο περισσότερες απολύσεις είχε κάποιος στο βιογραφικό του τόσο περισσότερο κινδύνευε να πάθει έμφραγμα. Στην πραγματικότητα, η απώλεια μίας θέσης εργασίας αύξανε τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά 22%, η απώλεια δύο θέσεων κατά 27%, η απώλεια τριών θέσεων κατά 52% και στην τέταρτη απόλυση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 63%.

Το μέγεθος αυτών των αυξήσεων είναι εφάμιλλο με εκείνο που προκαλούν οι ισχυρότεροι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση, γράφουν οι ερευνητές.

«Δεν ξέρουμε ποιος ή ποιοι είναι οι μηχανισμοί πίσω από τις συσχετίσεις που εντοπίσαμε», δήλωσε ο δρ Ντουπρέ. «Μέχρις ότου τους βρούμε, όμως, είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος τι μπορεί να του προκαλέσει το στρες της απόλυσης, καθώς και ότι διατρέχει ακόμα υψηλότερο κίνδυνο εάν έχει απολυθεί περισσότερες από μία φορές».

Οι ειδικοί πιστεύουν πως αν οι απολυμένοι άνθρωποι ενημερωθούν ότι κινδυνεύουν, θα μπορέσουν να υιοθετήσουν ορισμένα μέτρα του τρόπου ζωής που μπορεί να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους όπως να μην καπνίζουν, να μην κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, να τρέφονται υγιεινά και να φροντίζουν να περπατάνε καθημερινά για τουλάχιστον μισή ώρα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης στην ίδια επιθεώρηση, ο δρ Γουίλιαμ Τ. Γκάλο, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (CUNY), σημειώνει ότι «πλέον υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις αρνητικές επιδράσεις της απώλειας εργασίας στην υγεία».

Και συνεχίζει: «Η νέα έκθεση πρέπει να σημάνει το τέλος των ερευνών για τις συνέπειες της ανεργίας και την απαρχή της αναζήτησης του γιατί και πώς επηρεάζει την υγεία η έκθεση σε έναν κοινωνικο-οικονομικό παράγοντα, όπως η απόλυση.

Η επόμενη γενιά ερευνών θα πρέπει να εντοπίσει τα (βιοχημικά) μονοπάτια που οδηγούν από την απώλεια εργασίας στην εκδήλωση νοσημάτων, ούτως ώστε να επινοηθούν μη επαγγελματικές παρεμβάσεις για τις πιο ευάλωτες πληθυσμικές ομάδες».

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online

    Στην κορυφή