Γυναικολογική αντιγήρανση


Αν και ο όρος αντιγήρανση χρησιμοποιείται ευρέως για την αναστροφή ή καθυστέρηση των σημαδιών που αφήνει ο χρόνος πάνω στο ανθρώπινο σώμα, ουσιαστικά ο όρος περικλείει και την καθυστέρηση της εμφάνισης νόσων που σχετίζονται με το γήρας και ως εκ τούτου την επιμήκυνση της περιόδου της ζωής που ο άνθρωπος έχει καλή υγεία, νοιώθει ευεξία και είναι δημιουργικός.

Τα πρότυπα της εποχής μας έχουν οδηγήσει κυρίως τις γυναίκες να αναζητούν τρόπους να φαίνονται αλλά και να νοιώθουν πιο νέες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το ανδρικό φύλο απέχει πλήρως απ’ αυτή τη διαδικασία.

Είναι γεγονός όμως ότι η εποχή που οι γυναίκες απευθύνονταν αποκλειστικά και μόνο στην αισθητικό τους για να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η επιστήμη έχει προχωρήσει, έχουμε κατανοήσει τους μηχανισμούς που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να διατηρήσουν τον οργανισμό σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με την αντιγήρανση μετρά πάνω από μισό αιώνα και οι επιστήμονες έχουν κάνει ανακαλύψεις για την επιβράδυνση του μεταβολισμού και τη διαίρεση των κυττάρων, τα αντιοξειδωτικά, τα τελομερή και πλήθος άλλων παραγόντων που συντελούν στην γήρανση.

Ο ακρογωνιαίος λίθος όμως της αντιγήρανσης είναι η ενυδάτωση. Για να κατανοήσουμε το ρόλο της ευκολότερα είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι σημαίνει σπαργή. Είναι λοιπόν ο ιατρικός όρος που υποδηλώνει την πληρότητα του κυττάρου σε νερό. Δηλαδή, όταν ένα κύτταρο έχει καλή σπαργή σημαίνει ότι έχει επαρκή ποσότητα νερού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το κύτταρο έχει ανεπάρκεια νερού, όποτε η κυτταρική μεμβράνη ζαρώνει.

Πολλά κύτταρα μαζί δημιουργούν έναν ιστό όπως ο βλεννογόνος, ο καλυπτικός ιστός, ο υποδόριος, αλλά και το δέρμα. Οπότε όταν τα κύτταρα έχουν κακή σπαργή και ζαρώνουν, αναπόφευκτα ζαρώνει και ο ιστός και έτσι δημιουργούνται ρυτίδες και πτυχώσεις.

Ποιος όμως είναι ο λόγος που ένα κύτταρο έχει σωστή σπαργή ; Η ύπαρξη θρεπτικών ουσιών και αυτό διότι οι θρεπτικές ουσίες κρατούν μόρια νερού τα οποία τελικά παραμένουν στο κύτταρο. Όταν το κύτταρο γεράσει, οι θρεπτικές ουσίες δεν μπορούν εύκολα να παραμείνουν μέσα στο κύτταρο διότι η γερασμένη κυτταρική μεμβράνη έχει χάσει την ικανότητα να τις απορροφά. Επίσης, έχει χάσει την ικανότητα να τις συγκρατεί και έτσι αποβάλλονται ευκολότερα, αλλά και την ικανότητα να τις επεξεργάζεται οπότε και η ενέργεια που παράγει το κύτταρο είναι μειωμένη.

Στόχος της ιατρικής αντιγήρανσης είναι να ενδυναμώσουμε το μεμονωμένο κύτταρο, ενδυναμώνοντας έτσι και τους ιστούς και προσθέτοντας σπαργή, δηλ. ενυδάτωση. Αυτό γίνεται ευκολότερα από μέσα προς τα έξω παρά το αντίθετο.

Οι ενυδατικές κρέμες πράγματι προσφέρουν ενυδάτωση στα κύτταρα, αυτό που παίζει όμως ρόλο είναι το κύτταρο να μπορεί να κρατήσει το νερό που του προσφέρουμε. Το γερασμένο κύτταρο δεν μπορεί να κρατήσει το νερό όσες κρέμες κι αν χρησιμοποιήσουμε. Η ιατρική αντιγήρανση στη γυναίκα, δηλ. γυναικολογική αντιγήρανση, γίνεται όχι μόνο από έξω προς τα μέσα, όχι μόνο από μέσα προς τα έξω, αλλά υποχρεωτικά με τον συνδυασμό και των δύο μεθόδων.

Η χορήγηση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, η κατάλληλη ομοιοπαθητική, η βιοθεραπεία και η κατάλληλη αγωγή υγείας και διατροφής είναι τα όπλα της γυναίκας για να βοηθήσει τον οργανισμός της από μέσα. Η διατροφή από μόνη της δεν κάνει τίποτα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι είναι πανάκεια.

Λέγοντας καλή αγωγή υγείας εννοούμε την αποφυγή συνηθειών που επιβαρύνουν τον οργανισμό, όπως π.χ. το κάπνισμα, το ξενύχτι και τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν τον οργανισμό, αλλά η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με σωστό επιστημονικό τρόπο και όχι με “τυφλό” τρόπο. Η έλλειψη ιχνοστοιχείων, βιταμινών ή μετάλλων διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, οπότε για τη λήψη τους πρέπει να προηγηθούν οι κατάλληλες εξετάσεις ώστε να συνταγογραφηθούν όσα πραγματικά λείπουν από τον οργανισμό.

Η προσπάθεια αντιγήρανσης λοιπόν πρέπει να γίνει και από μέσα προς τα έξω, άλλως, ούτε η αισθητικός, ούτε ο πλαστικός μπορούν να εξαλείψουν μόνιμα τις ατέλειες που δημιουργεί ο χρόνος στο σώμα. Τα όποια τέλεια αποτελέσματα κι αν έχουν αυτές οι παρεμβάσεις είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν εάν ο ιστός δεν μπορεί να διατηρήσει την σφριγηλότητά του.

Εάν θέλουμε λοιπόν να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε, απολαμβάνοντας μόνο τα θετικά που επιφέρουν οι δεκαετίες που προστίθενται στις πλάτες μας πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να φροντίζουμε συνολικά το σώμα μας από νωρίς, γιατί οι θετικές ή οι αρνητικές συνήθειές μας λειτουργούν συσωρευτικά.

Ευάγγελος Γκικόντες
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος,
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»



    Στην κορυφή