Γονιμότητα: Σεξ και εγκυμοσύνη


Έρευνα αποκάλυψε πως στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η σεξουαλική επιθυμία στις περισσότερες γυναίκες δε μειώνεται και πως αν κάνουν λιγότερο σεξ όσο προχωράει η εγκυμοσύνη δεν σημαίνει ότι το απολαμβάνουν λιγότερο.

Οι ερευνητές, ζήτησαν από 188 γυναίκες, ηλικίας 17 έως 40 ετών, να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο την ημέρα που έπαιρναν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Περίπου οι μισές από τις συμμετέχουσες στην έρευνα (το 44,7%) είπαν πως είχαν σεξουαλική επαφή συχνότερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Λίγο περισσότερο από το 1/3 (το 35,6%) δήλωσε ότι είχε σεξουαλική επαφή συχνότερα το δεύτερο τρίμηνο, μόνο το 10% των γυναικών είπε πως είχε σεξουαλική επαφή συχνότερα το τρίτο τρίμηνο, ενώ το 55% απάντησε πως το σεξ μειώθηκε τότε.

Όμως η πλειοψηφία των γυναικών -το 80,1%- ανέφερε πως είχε σεξουαλική επαφή σ’ αυτό το τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης τους και περίπου 40% των γυναικών απάντησε πως έκανε σεξ την εβδομάδα που γέννησε.

Περίπου οι μισές γυναίκες, δηλαδή, ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, ενώ μία στις τέσσερις (23,4%) παραδέχονται πως φοβόντουσαν ότι το σεξ θα έβλαπτε το μωρό και αυτός ο φόβος συχνά προερχόταν από το σύντροφό τους.

Χαρακτηριστικά, μια από τις ερωτηθείσες είπε πως επιθυμούσε να κάνει σεξ, αλλά ο σύζυγός της ένιωθε άβολα με την ιδέα. Κάποιοι άνδρες λένε πως νιώθουν πως το μωρό τους βλέπει ή πως θα το βλάψουν.

Περίπου οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως η ευχαρίστησή τους παρέμενε η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό –το 27,7%- είπε πως είχε φθίνουσα πορεία. Η σεξουαλική επιθυμία ήταν ίδια για το 38,8% και λιγότερη για το 32,5% των συμμετεχουσών.

Η πιο κοινή σεξουαλική πράξη ήταν η κολπική (για το 98,3%), το στοματικό σεξ (για το 38,1%) και το πρωκτικό (για το 6,6%). Το 1/5 περίπου είπε πως αυνανίζονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες (πάνω από 40%) ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο ελκυστικές ενώ ήταν έγκυες, ενώ τρεις στις τέσσερις είπαν πως δεν ένιωσαν να μειώνεται το σεξουαλικό ενδιαφέρον του συζύγου ή συντρόφου τους.

Γενικά, οι ειδικοί λένε πως το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι επικίνδυνο.
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως προκαλεί αποβολή στο τρίτο τρίμηνο ή βλάβη στο παιδί, αλλά η κανονική συνουσία πέους-κόλπου δεν αποτελεί πρόβλημα. Κατά το στοματικό σεξ ωστόσο μπορεί να υπάρξουν εμβολές αέρα και κατά το πρωκτικό μολύνσεις.

Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι ασφαλές, όπως όταν ο πλακούντας είναι πιο χαμηλά από τη μήτρα.

Η επαφή με τον πλακούντα κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη μητέρα, όμως για το μέσο άνθρωπο, μόνο μια σεξουαλική πράξη έχει αυξημένο κίνδυνο για τις εγκύους. Έχουν υπάρξει θάνατοι μετά από διείσδυση αέρα στον κόλπο. Οτιδήποτε ωθεί αέρα μέσα στον κόλπο δεν είναι ασφαλές.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως η επιθυμία και μεταβλητές όπως οι ορμονικές αλλαγές , η κούραση και η ανησυχία για τα παιδία πραγματικά επηρεάζουν τις σεξουαλικές ορμές και λειτουργίες μιας γυναίκας, ειδικά καθώς μπαίνει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άρα, είναι λογικό να υπάρξουν και αλλαγές στη σεξουαλική της λειτουργία.



Πηγή Ζougla.gr


    Στην κορυφή