ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΕΠΙΔΗΜΙΑ MRSA


Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια επιδημία του υπερβακτηρίου MRSA σε νοσοκομείο της Βρετανίας ξεπεράστηκε όταν οι επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια ενός νέου γονιδιακού τεστ να εντοπίσουν τον «ένοχο» που είχε μολυνθεί με το βακτήριο, έναν εργαζόμενο του νοσοκομείου. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ένα γονιδιακό τεστ για να εμποδιστεί το ξέσπασμα μιας επιδημίας.

Ο μεγάλος «εχθρός» των ασθενών

Το ΜRSA (methicillin- resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) αποτελεί έναν μεγάλο «εχθρό» για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να «τρυπώσει» σε τραύματα αλλά και σε χειρουργικές συσκευές και εργαλεία και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή ορισμένων ατόμων. Τα ξεσπάσματα του ΜRSA λαμβάνουν χώρα κατά κύματα καθώς νέα στελέχη του βακτηρίου εμφανίζονται και καταλαμβάνουν τη θέση των παλαιότερων, καθιστώντας δύσκολο το έργο των ειδικών που το…κυνηγούν.

Το σωτήριο τεστ

To περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο Rosie στην περιοχή του Κέμπριτζ όταν οι γιατροί κατά τον συνήθη έλεγχο εντόπισαν το MRSA σε δώδεκα βρέφη. Τα υπάρχοντα τεστ δεν μπορούν να δείξουν αν μια επιδημία MRSA σε ένα νοσοκομείο ξεκινά από μια και μόνο πηγή ή από περισσότερες. Υπολογίζεται ότι ένας στους 100 ανθρώπους φέρει το MRSA (βρίσκεται στο δέρμα) χωρίς όμως να εμφανίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Θέλοντας να προλάβουν το ξέσπασμα μιας επιδημίας στο νοσοκομείο ειδικοί του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Sanger αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια προηγμένη έκδοση του τεστ πατρότητας. Συνέκριναν ολόκληρο τον γενετικό κώδικα των στελεχών του MRSA που εντόπιζαν σε κάθε βρέφος για να δημιουργήσουν ένα γενεαλογικό δέντρο. Διαπίστωσαν ότι όλα τα στελέχη του υπερβακτηρίου που είχαν εντοπίσει είχαν συγγένεια και είχαν προέλθει από την ίδια πηγή. Ο θάλαμος όπου βρίσκονταν τα βρέφη απολυμάνθηκε και για διάστημα δύο μηνών δεν έκανε την εμφάνιση του άλλο κρούσμα.

Λίγο αργότερα όμως το υπερβακτήριο... ξαναχτύπησε με καινούργιο κρούσμα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τότε το DNA του στελέχους που απομονώθηκε και διαπίστωσαν ότι η προέλευσή του ήταν ίδια με εκείνη των προηγούμενων. Ετσι εστίασαν την προσοχή τους στο νοσηλευτικό προσωπικό και επέλεξαν 154 εργαζομένους του νοσοκομείου στους οποίους έκαναν το νέο τεστ. Αποδείχτηκε ότι ένας εξ αυτών έφερε το υπερβακτήριο αποτελώντας άθελά του πηγή μόλυνσης. Το άτομο αυτό υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική επειδή, εκτός των άλλων, το κόστος της όλης διαδικασίας έρευνας και σύγκρισης του DNA είναι πολύ χαμηλό αφού δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι βρεθήκαμε πολύ κοντά στο ξέσπασμα μιας επιδημίας. Αυτό που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό αφού επέτρεψε στο νοσοκομείο να παρέμβει. Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία της αποκωδικοποίησης ολόκληρου του γονιδιώματος ενός οργανισμού οδηγεί τελικά σε κλινική παρέμβαση εμποδίζοντας το ξέσπασμα μιας επιδημίας» αναφέρει η Τζούλιαν Πάρκχιλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases».


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή