ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ: ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ


"Ως ιατροί συμβεβλημένοι με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της Χώρας, εκφράζουμε λίγες ημέρες προ των εκλογών την βαθύτατη μας ανησυχία για την υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς.

Η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και στα όρια της απόγνωσης τους συμβεβλημένους ιατρούς, που παρά τις διακηρύξεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις που ο Οργανισμός έχει αναλάβει, δεν έχουν αποζημιωθεί παρά σε ένα μικρό μέρος για το έργο που παρέχουν. Οι συμβεβλημένοι ιατροί της ΠΦΥ, αναλογιζόμενοι την υψίστη κοινωνική τους αποστολή και την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα μας, προσέφεραν μέχρι τώρα τα μέγιστα για την το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, έχουν όμως προ πολλού ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχών εξαιτίας της έλλειψης στοιχειώδους ευαισθησίας εκ μέρους του Οργανισμού να τους αποζημιώνει έγκαιρα για το παρεχόμενο έργο, πρακτική που αποτελεί συνέχεια των μη αποδιδομένων οφειλών των Ταμείων προς τους ιατρούς την τελευταία διετία, ήδη τα χρέη του οργανισμού παλαιά και νέα ξεπερνούν τα 570 εκ. ευρώ."
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή ανακοίνωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που προσθέτουν:

"Θεωρούμε ως ύψιστο Χρέος της Πολιτείας και της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να αναδείξει το οικονομικό και οργανωτικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ ως θέμα απολύτου προτεραιότητας, πριν οι επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού επιφέρουν ανήκεστες βλάβες τόσο στην Α’ Βάθμια, όσο και στην Β’ Βάθμια Περίθαλψη. Θέτουμε την επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ προ των ευθυνών της για την τάχιστη επίλυση των εκρηκτικών θεμάτων που έχουν προκύψει και τονίζουμε ρητώς ότι η υπομονή των ιατρών έχει εξαντληθεί. Μετά την 1η/7/2012 κάθε αρνητική εξέλιξη στην Πρωτοβάθμια ΦΥ θα βαρύνει αποκλειστικώς και μόνο την πολιτική ηγεσία!

Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους φορείς εκπροσώπησης των ιατρών σε πανιατρική συστράτευση και συνεργασία για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων σε όλες τις βαθμίδες της Υγείας. Η Υγεία δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετείται με συμβεβλημένους ιατρούς στα όρια των οικονομικών τους αντοχών στα ιατρεία τους και με απλήρωτους για τις εφημερίες τους ιατρούς σε νοσηλευτικά ιδρύματα που χωρίς τα στοιχειώδη πλέον μέσα καλούνται να ανταποκριθούν στο ύψιστο κοινωνικό τους καθήκον.

Απευθύνουμε αυτό το μήνυμα με αποδέκτη ολόκληρη την Κοινωνία. Δεν είναι απλά άλλη μια επισήμανση, αλλά μια κραυγή αγωνίας για την επερχόμενη ολοσχερή απαξίωση του υγειονομικού συστήματος της Χώρας."


    Στην κορυφή