ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ: ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 10.000 ΕΛΛΗΝΕΣ


"Καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν βασικές ειδικότητες όπως η ειδικότητα του παιδιάτρου όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.α. Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός, " οπως επισημαίνει η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ προσθέτοντας πως " Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύει και για όλες τις άλλες ειδικότητες πχ. νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας! Αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι υπάρχει και το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ όριο των 200 επισκέψεων, ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες ! Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους, στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ο αριθμός των νομών της χώρας που στερούνται βασικές ειδικότητες, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και αυτά τα στοιχεία είναι ΠΡΙΝ το κύμα αποχωρήσεων των ιατρών !

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΜΩΝ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 46
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 50
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ 49
ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ 45
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ 50
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ 36
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ 35
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ 39
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 9
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 21
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ 30
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 49
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ 41
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 15
ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 22
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ 28
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 5
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 21
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 49
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 46
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ - ΦΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 17
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 40
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 31
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 35
ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 29


Σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί Ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Σαν να μην έφταναν αυτά, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα, από τους αρχικά 5500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4041 ιατροί. Αποκαλυπτικός είναι ο παρακάτω πίνακας, αποτέλεσμα έρευνας της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ, όπου αναφέρεται σε αριθμό ιατρών ανά μήνα που υποβάλλαν αίτηση αποζημίωσης για τις υπηρεσίες τους και που αποδεικνύει την ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟ. Προκαλούμε τους αρμοδίους να την διαψεύσουν.







Οι αιτίες του γεγονότος είναι γνωστές στο Υπουργείο Υγείας:



1. Η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), κάτω από την αξία ενός “κουρέματος” καθώς επίσης αμοιβή κάτω του κόστους για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις !

2. Η πολιτική του “δεν πληρώνω”. Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 Δις !!!

3. Παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε 1 έτος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ΔΕΝ έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει !

4. Απαράδεκτη γραφειοκρατία και εξοντωτικές διαδικασίες πληρωμής.

5. Απαξιωτική στάση του Υπουργείου απέναντι στους ιατρούς, θυμίζουμε δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων στη Βουλή των Ελλήνων που καλούσαν τους ιατρούς ή να παραιτηθούν ή να αποδεχθούν την πολιτική των μη πληρωμών ως μέρος της σύμβασής τους !

6. Παντελής έλλειψη διαλόγου και σοβαρού σχεδιασμού πολιτικών υγείας.



Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται ΑΜΕΣΗ λήψη μέτρων. Καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο γεγονός να μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα, προτείνουμε:



1. Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών, παλαιών και νέων. Τακτική ανά μήνα πληρωμή των νέων υποχρεώσεων του οργανισμού.

2. Άμεση αποστολή των συμβάσεων προς τους ιατρούς

3. Επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ, δεν είναι λογικό η ιατρική επίσκεψη να αποτιμάται στα 6,5 ευρώ καθαρά και μάλιστα να πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Το επιπλέον οικονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης δεν ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα! Την ίδια στιγμή μία επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων κοστολογείται από το ίδιο το κράτος μέχρι και 70 ευρώ !

4. Αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς από τα 6 Δις ευρώ μόνο το 1,8 % δίδεται για ιατρικές επισκέψεις, 4,3% για εργαστηριακές εξετάσεις και το 64% πάει σε φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό !

5. Κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου, καθώς αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα ηλεκτρονικά συστήματα και την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς.

6. Ισότιμη αντιμετώπιση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η πρόσφατη μείωση των τιμών των εξετάσεων κατά 25% ΜΟΝΟ για τον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό όλα το ιδιωτικά εργαστήρια.

7. Συμμετοχή των ιατρών του ΕΟΠΥΥ στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων για το μέλλον του οργανισμού, όπως ορίζει άλλωστε και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

8. Ενιαίο, εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα συνταγογράφησης. Κατάργηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

9. Σεβασμό και αναγνώριση από πλευράς υπουργείου υγείας του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του ιατρού.



Τα παραπάνω είναι ΑΜΕΣΑ υλοποιήσιμα. Αν το υπουργείο υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχή υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς ! Ο Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους λόγους που δεν έχει τον γιατρό του και ποιοι συγκεκριμένα έχουν την ευθύνη γι’ αυτό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των χρηστών υγείας και των θεσμικών τους οργάνων." καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης.








    Στην κορυφή