ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ ΠΡΟΣ ΣΑΛΜΑ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΧΡΕΗ


Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλους τους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, θέτοντάς τον προ τον μεγάλων ευθυνών του και ζητώντας, μαζί με όλους τους άλλους φορείς, επείγουσα συνάντηση μαζί του προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας του οργανισμού:

"Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών που απειλούν να εξοντώσουν όλο το ιδιωτικό σύστημα υγείας από το μεμονωμένο ιατρείο έως το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο και διαγνωστικό κέντρο.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ επισημαίνει επίσης ότι,
ο ανεπαρκής σχεδιασμός και η υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου φορέα ασφάλισης της χώρας είναι η κυρίαρχη αιτία και όχι η δήθεν υπερσυνταγογράφηση των Ιατρών, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαλμάς.

Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς υπάρχει κατά την γνώμη μας μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!!

Η αδιέξοδη πολιτική έφτασε στο σημείο να κοστολογεί την ιατρική επίσκεψη (5,5 ευρώ καθαρά) όσο 3 τηλεφωνήματα για ραντεβού στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή
Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους συναδέλφους ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.110 εκατ. € για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ. Τα δε χρέη προς ιατρούς - εργαστήρια - διαγνωστικά κέντρα τρέχουν με 48000000 ανά μήνα και σε αυτά προσθέτονται και οι ανεξόφλητες νοσηλείες των κλινικών από τον Απρίλιο του 2012. Ήδη τα μέλη μας έχουν αρχίσει να καταθέτουν αγωγές κατά του ΕΟΠΥΥ και θα ακολουθήσουν σύντομα και ασφαλιστικά μέτρα.

Όλοι μαζί οι φορείς διεκδικούμε το αυτονόητο: τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας να αμειβόμαστε για τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Αναμένουμε μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς την άμεση επίλυση των αιτημάτων μας, σε αντίθετη περίπτωση νέος γύρος κινητοποιήσεων εντός του Οκτωβρίου είναι για μας μονόδρομος και θέμα οικονομικής επιβίωσης καθώς ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΧΡΕΗ.Σας παραθέτουμε τη σχετική επιστολή των φορέων:Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών ( Σ.Ε.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ( Π.Ε.Ι.Κ. )

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ( Ε.Ν.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ. )

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( Π.Α.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ε.Ι.Φ.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ)

α) Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών

Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων – Παθολογοανατόμων

β) Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών

γ) Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων


Αθήνα, 24/09/2012


Ανοιχτή Επιστολή

Αξιότιμε Αν. Υπουργέ

, κ. Μ. Σαλμά, Μετά την τελευταία μας συνάντηση στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τη Δευτέρα 17/09/2012, κατά την οποία μας κοινοποιήσατε τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού, διαπιστώθηκε εκείνη τη στιγμή, η αυθαίρετη και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, δραστική μείωση των δαπανών για όλες τις κατηγορίες παροχής υπηρεσιών υγείας και η ισόποση αύξηση της δαπάνης στην κατηγορία του φαρμάκου, σε σημείο μάλιστα που η μεταξύ τους ποσοστιαία αναλογία να ξεπερνά το 60% για το φάρμακο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους παρόχους ( Δημόσια νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές, Διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, Κλινικούς ιατρούς, Κέντρα αποκατάστασης – αποθεραπείας και Φυσικοθεραπευτές ) να αγγίζει μόλις το 40% του προϋπολογισμού .

Στη συζήτηση που ακολούθησε με βάσει τα νέα δεδομένα που
μας παρουσιάσατε και αφού αναδείχτηκε ότι οι υποχρεώσεις του Οργανισμού μέχρι σήμερα, έχουν τεχνηέντως ξεπεράσει κατά πολύ, ειδικά στις εργαστηριακές - παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις (αλλά και για τους λοιπούς παρόχους πλην φαρμάκου), τον ασυνήθιστα μειωμένο (με βάση όλα τα διεθνή πρότυπα) προϋπολογισμό του, λόγω των επανηλλειμένων μειώσεών του από τον αρχικό των 350 εκ. € μέχρι τον σημερινό των 187 εκ. €, ενώ και η ζήτηση των παρακλινικών εξετάσεων σε σχέση με το 2011 είναι μειωμένη κατά 50-60% και τη σαφή σας ομολογία ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αδυνατεί να ανταποκριθεί πλέον στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας, πλην φαρμακοποιών, είναι άκρως επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη να συναντηθείτε μαζί μας για την εξεύρεση άμεσα λύσης, ούτως ώστε, να μην μας οδηγήσετε αναγκαστικά στη μόνη επιλογή που μας απομένει, δηλαδή στην επίσχεση παροχής των υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού επί πιστώσει, με δραματικές συνέπειες για αυτούς, στην δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας.

Οι καιροί δεν περιμένουν και η κρίση βαθαίνει, γι’ αυτό πρέπει να επικρατήσουν η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η υπευθυνότητα.

Η Συντονιστική Επιτροπή

    Στην κορυφή