ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Θετικά αποτελέσματα έχει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του οποίου η χρηστικότητα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, όπως τονίστηκε στο Συνέδριο Pharma& HealthConference.
Ωστόσο, μέχρι τότε, όπως τόνισε κ. Βλάσης Σφυροέρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, στο σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες του σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης στο πλαίσιο αυτό πρότεινε όσοι εμπλέκονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είναι χρήστες να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου.

Όπως δήλωσε, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το μεγαλύτερο onlineσύστημα καταχώρησης στην Ελλάδα και δέχεται περισσότερες από 5 εκατ. καταχωρήσεις το μήνα. Το σύστημα καλύπτει:
- το 95 % των φαρμακείων(=10.764)
- το 80 % των ιατρών (= 37.566)
- το 80 % του συνόλου των συνταγών (4.5 εκ)
Αναφερόμενος στο οικοδόμημα του e-healthστην στο εξωτερικό έφερε ως παράδειγμα τη Σουδία, που θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα. Η πρώτη ηλεκτρονική συνταγή στη χώρα εκδόθηκε το 1983 και έχει εφαρμοστεί σε ποσοστό 97% στην Πρωτοβάθμια φροντίδα και σε ποσοστό 87% στα νοσοκομεία. Στόχος του έργου στην Ελλάδα είναι η προστασία της υγείας του ασθενή και ο εξορθολογισμός των δαπανών με την ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντικά οφέλη, επίσης, μπορούν να προκύψουν στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών με σκοπό τη διασύνδεση με συστήματα τρίτων.

Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:

-Πρόσβαση μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες (ιατροί, φαρμακοποιοί)
- Οι ηλεκτρονικές συνταγές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, όπως: IDιατρού/ασθενούς/φαρμακείου, Διάγνωση (text& ICD-10), Φάρμακα (ποσότητα, δοσολογία,…), Ποσοστό συμμετοχής ασθενούς, κτλ
- Με το σύστημα της ηλ.συνταγογράφησης μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα: ποιος ιατρός έγραψε τη συνταγή, σε ποιον ασθενή, την ασθένεια, στοιχεία φαρμάκων (κόστος, αριθμός κουτιού, φαρμακείο, κτλ), δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, συνεργασία με Ε.Ε (TaskForce)/Συμβατότητα με το ευρωπαϊκό σύστημα epSOS.

Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε σε τρεις φάσεις ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2010.

Η πρώτη φάση περιλάμβανε την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με την ένταξη του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (OAEE). Στο σύστημα περιλάμβανε συνολικά9.500 φαρμακοποιούς, 4.100 ιατρούς και 8.000 συνταγές κατά μέσο όρο την ημέρα. Τα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτή τη φάση ήταν το μεγάλο φορτίο συνταγών και η αδυναμία ανταπόκρισης του υφιστάμενου συστήματος στην ολοένα και αυξανόμενη καταχώρηση συνταγών
Στη δεύτερη φάση το σύστημα επεκτάθηκε και το Γενάρη του 2011 συμπεριέλαβε τα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Και σε αυτή τη φάση το σύστημα δεν ανταποκρίνεται λειτουργικά στον αυξανόμενο αριθμό συνταγών, καθώς το αρχικό έργο προέβλεπε 50.000 συνταγές το μήνα ενώ ταυτόχρονα ήταν και ανεπαρκής η υποστήριξη από τον ανάδοχο.
Η τρίτη φάση, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011, αποτελείται από το μεγάλο διαγωνισμό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ για την πλήρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στη συνέχεια την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2012, αναπτύχθηκε η τρέχουσα εφαρμογή από την Η.ΔΙ.ΚΑ σε περίπτωση αποτυχίας ανταπόκρισης του συστήματος και καθυστέρησης του διαγωνισμού και στις 21 Μαίου η εφαρμογή της Η.ΔΙ.ΚΑ τέθηκε σε κανονική λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα: «Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη της πολιτικής του φαρμάκου της χώρας», στο οποίο συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής της ΕΣΔΥ, ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Abbott, ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και ο κ. Βασίλειος Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα τουπλαφόντης φαρνακευτικής δαπάνης. Ο κύριος Δημόπουλος ερωτηθείς εάν τα 2,88 δις αποτελούν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης μαζί με ΦΠΑ και νοσοκομειακά φάρμακα, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό. Επίσης παραδέχτηκε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητά το ενδεχόμενο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσίαγια όλα τα φάρμακα.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου επισήμανε ότι αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις στο περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, που τώρα ανέρχεται σε ποσοστό 15%, είναι αναπόφευκτο ότι θα ακολουθήσουν χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο.
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Μανιαδάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «δαιμονοποιούμε τα μέτρα του μνημονίου, ενώ μέτρα όπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις λίστες και τη μηχανοργάνωση έπρεπε να τα έχουμε πάρει μόνοι μας και να τα εφαρμόσουμε σωστά και στοχευμένα. Η συμμετοχή κάθε Έλληνα ασθενή στα φάρμακα είναι στο 9% όταν σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 40%. Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα όπου η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μεγαλύτερη.
Ο Α. Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δημιουργήσει ένα συντελεστή cost/effectγια να δούμε το κατά πόσο ένα φάρμακο βοηθάει στη μείωση της δαπάνης στην Υγεία. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Γαλανόπουλο το βασικό πρόβλημα είναι ότι η χρήση των γεννοσήμων δεν αντικαθιστά τα πρωτότυπα. «Κάτι κάνουμε στραβά και δεν αντικαθιστούμε τα πρωτότυπα με γεννόσημα ελληνικά».


    Στην κορυφή