Φονιάς της οικονομίας ο καρκίνος


Οι συνέπειες της νόσου μειώνουν την παραγωγικότητα αφαιρώντας το 1,5% του παραγόμενου εισοδήματος παγκοσμίως και κοστίζουν 700 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεν σκοτώνει μόνο τον άνθρωπο η ασθένεια του καρκίνου αλλά και τις εθνικές οικονομίες, διαπιστώνει στην τελευταία της έκθεση η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας, τα οποία θα παρουσιαστούν αύριο σε ιατρικό συνέδριο στην κινεζική πόλη Σενζέν, επικεντρώνονται στις οικονομικές συνέπειες χρόνιων και μεταδοτικών νοσημάτων, όπως το ΑΙDS, η ελονοσία και η γρίπη που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλον τον πλανήτη.

Η πιο επιθετική ασθένεια αποδεικνύεται ο καρκίνος όχι μόνο λόγω της φύσης του αλλά και των επιπτώσεών του στην παγκόσμια οικονομία. Το συνολικό κόστος από τις ασθένειες και τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο ανήλθε σε 700 δισ. ευρώ (895 δισ. δολάρια)

το 2008 αφαιρώντας το 1,5% του «παγκόσμιου ΑΕΠ», σημειώνει η έκθεση της αμερικανικής εταιρείας. Την ίδια χρονιά πέθαναν περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ 12,4 επιπλέον ασθενείς διαγνώστηκαν με κάποιας μορφής νεοπλασία.

Ωστόσο το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί στα έξοδα πρόληψης και θεραπείας, αλλά στη ζημιά που προκαλεί σε μια οικονομία η προσωρινή ή η οριστική απώλεια εργατικού δυναμικού λόγω της εμφάνισης καρκίνου. Η διαφορά του καρκίνου σε σχέση με τις καρδιοπάθειες αλλά και άλλες θανατηφόρες νόσους είναι όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική.

Διότι ο καρκίνος προκαλεί κατά κανόνα τον θάνατο ανθρώπων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και πάντως πλήττει πολύ περισσότερο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό σε σχέση με άλλες ασθένειες. Αλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι ο καρκίνος θα ξεπεράσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως πρώτη αιτία θανάτου πιθανόν εντός του 2010.

Πάντως σίγουρα κοστίζει ήδη πολύ περισσότερα στην οικονομία σε σχέση με την υπ΄ αριθμόν ένα αιτία θανάτου, την καρδιακή ανακοπή. Συνολικά το κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας λόγω θανάτων που οφείλονται σε καρδιοπάθειες ανήλθε σε 587 δισ. ευρώ (753 δισ. δολάρια) το 2008.

Γ ια τον λόγο αυτόν οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ασθένειας, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος απορροφά ήδη τεράστια κονδύλια από τον προϋπολογισμό αναπτυγμένων κρατών για την έρευνα και την περίθαλψη.

Σε μία ακόμη περίπτωση ο διαχωρισμός των οικονομιών σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αποδεικνύεται καθοριστικός. Οπως επισημαίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «Lancet», τα χρήματα που δίνονται για τον καρκίνο στις φτωχότερες χώρες υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων ποσών που διατίθενται στις αναπτυγμένες οικονομίες. Είναι ενδεικτικό, όσο και απογοητευτικό, το γεγονός ότι μόλις το 5% των χρημάτων που δίνονται για την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου πηγαίνει στις χώρες που φιλοξενούν το 80% των ασθενών σε όλον τον κόσμο, δηλαδή σε φτωχές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

«Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας» σημειώνει με πικρία ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δόκτωρ Τζούλιο Φρενκ.

Και εξηγεί ότι η σύγχρονη ιατρική έχει πετύχει να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής με την καταπολέμηση επιδημιών, αλλά οι άνθρωποι εμφανίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι παλαιότερα καρκινικούς όγκους. Αλλωστε ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο της ανισότητας των ασθενών έναντι του καρκίνου (και του θανάτου) είναι ότι τουλάχιστον το 80% των καρκίνων στήθους που παρουσιάζονται σε ασθενείς των ΗΠΑ αντιμετωπίζονται επιτυχώς ενώ σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο το ίδιο ποσοστό μειώνεται κάτω από το μισό.

Η έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου είναι προϊόν της πρώτης εμπεριστατωμένης έρευνας που διενεργείται για την οικονομική διάσταση του καρκίνου (χρησιμοποιήθηκαν οικονομικά στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΠΟΥ) και ολοκληρώθηκε χάρη στη συνδρομή του ιδρύματος Λανς Αρμστρονγκ. Πρόκειται για τον διάσημο αμερικανό πρωταθλητή της ποδηλασίας, ο οποίος προσεβλήθη από καρκίνο, αλλά επέζησε και επέστρεψε στο αγαπημένο του άθλημα (με θαυμαστή επιτυχία) ενώ δημιούργησε και το φερώνυμο ίδρυμα για την καταπολέμηση της ασθένειας.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online



    Στην κορυφή