ΦΥΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ


Τα φύκια μπορούν να δώσουν πίσω το φως στους τυφλούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενδεχομένως να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα με παρόμοια φωτοευαίσθητα κύτταρα των φυκιών.

Η τεχνική αυτή έχει στεφθεί με επιτυχία στα ποντίκια και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να την εφαρμόσουν πειραματικά και σε ανθρώπους, κάτι που ελπίζουν ότι θα είναι εφικτό μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. «Ο βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί μια θεραπεία για την τύφλωση» δηλώνει στην επιθεώρηση «New Scientist» ο Αλαν Χορσάγκερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ο Αλαν Χορσάγκερ πιστεύει ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το «θαύμα» που περιμένουν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από προβλήματα όρασης τα οποία έχουν προκληθεί από δυσλειτουργικούς αμφιβληστροειδείς.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το διοικητήριο του ματιού, αφού εκεί τα νευρικά κύτταρα μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά και χημικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Όταν λοιπόν δεν λειτουργεί, τότε το μάτι δεν έχει κάποια χρησιμότητα.

Τα φύκια είναι ευαίσθητα στο φως για να μπορούν να εξασφαλίζουν το φως που χρειάζονται από τον ήλιο για τη φωτοσύνθεση. Για να γίνει αυτό εφικτό, χρησιμοποιούν τα κύτταρά τους τα οποία οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν για να αναπληρώσουν τα κύτταρα του ανθρώπινου ματιού που έχουν υποστεί ζημιά. Αυτό θα γίνει με την έγχυση των κυττάρων των φυκιών στο μάτι ύστερα από ειδική επεξεργασία.

Τα πρώτα πειράματα που έγιναν σε τυφλά ποντίκια έδειξαν ότι αυτά μπόρεσαν και πάλι να δουν και μάλιστα η επίδραση της θεραπείας δείχνει να είναι μόνιμη. «Ο,τι έχουμε μέχρι στιγμής είναι θεωρητικά καλό και όλα δείχνουν ότι η μέθοδος αυτή οδεύει προς κλινική δοκιμή σε ανθρώπους» δηλώνει ο Πιτ Κόφεϊ του University College London.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή