ΦΡΟΥΖΗΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ


"Η Επιχειρηματικότητα και η Απασχόληση στη χώρα μας οδηγείται σε κατάρρευση και το Σύστημα Υγείας οδηγείται σε τέλμα", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος(ΣΦΕΕ) κύριος Κωνσταντίνος Φρουζής και προσθέτει:

"Το ΥΥΚΑ έχει «κυνηγήσει» απίστευτα τις φαρμακευτικές εταιρίες (δυσανάλογα με το μερίδιο που τους αναλογεί) και οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων στον κλάδο μας είναι παραπάνω από εμφανείς στην Απασχόληση και τις επενδύσεις μας.

Σε αντίθεση με την γενική αντίληψη, ο φαρμακευτικός κλάδος έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από οριζόντιες μειώσεις τιμών ή rebates και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που εξουθενώνουν το φάρμακο και τις επιχειρήσεις και υπονομεύουν την Απασχόληση και την Ανάπτυξη (-35% στο δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό σε 2 χρόνια).

Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός των Ταμείων για το 2011 αποτέλεσε μόνο το 16% των συνολικών δαπανών υγείας, δηλαδή ανήλθε στα 3,6 δις ευρώ έναντι 22 δις (10% του ΑΕΠ) της συνολικής δαπάνης υγείας. Στον τομέα των νοσοκομείων, τα στοιχεία είναι ανάλογα. Οι δαπάνες των νοσοκομείων για το 2011 υπολογίζονται στα 6 δις ευρώ κι από αυτά, μόνο τα 780 εκατομμύρια, δηλαδή το 13%, αντιστοιχεί σε φάρμακα.

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να πετύχουμε ουσιαστική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας ο προσανατολισμός των μέτρων θα πρέπει να εστιάζει στον έλεγχο των υπολοίπων «κέντρων κόστους» της υγείας, και στην καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών αυτού τουυπολοίπου 85 % των δαπανών υγείας στη χώρα μας.

Τα όποια επόμενα μέτρα στο χώρο του φαρμάκου, θα πρέπει προσεκτικά να προσανατολίζονται στη λογική ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και όχι σε περαιτέρω μείωση των τιμών που, ήδη, βρίσκονται, μετά τα περσινά μέτρα, στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Ο έλεγχος του όγκου μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ταμείων και νοσοκομείων. Η μηχανογράφηση αποτελεί, ως εκ τούτου, θεμέλιο για περαιτέρω εξορθολογισμό στο φάρμακο και την υγεία. Γενικότερα, θέλω επίσης να τονίσω ότι δεν στηρίζουμε την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των πολιτών, ειδικότερα εν μέσω κρίσης. Αντίθετα, στηρίζουμε ιδιαίτερα τα ασθενέστερα στρώματα της Κοινωνίας. Η Κοινωνική Αλληλεγγύη στους καιρούς μας είναι το μέλλον και όλη η Φαρμακοβιομηχανία το υποστηρίζει μετά μανίας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν, ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα πρέπει να παραμείνει «βιώσιμος», προς όφελος των πολιτών, της ελληνικής οικονομίας, των ταμείων, των επενδύσεων και γενικά της απασχόλησης. Ο κλάδος δεν αντέχει άλλα μονομερή μέτρα κατά του φαρμάκου!"




    Στην κορυφή