"ΦΑΡΜΑΚΟ" ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ


Ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να εμποδίσει το αλκοόλ να προκαλέσει βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου – τον βλεννογόνο του.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One» και αποκαλύπτει επίσης πως οι φράουλες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την θεραπεία του πεπτικού έλκους.

Ερευνητές από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ισπανία πραγματοποίησαν τη μελέτη σε τρωκτικά, εστιάζοντας στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος περιέχει ειδικά κύτταρα που παράγουν τα οξέα της πέψης και ταυτοχρόνως εκκρίνει βλέννα για να προστατεύεται το στομάχι από τα οξέα αυτά.

Οι ερευνητές έδωσαν στα τρωκτικά αιθανόλη (αλκοόλ), διαπιστώνοντας πως οι βλάβες του βλεννογόνου ήταν πολύ λιγότερες σε όσα είχαν χορηγήσει προηγουμένως εκχύλισμα από φράουλες.

Όπως εξήγησε η δρ Σάρα Τουλιπάνι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η προστατευτική δράση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι οι φράουλες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, επειδή είναι πλούσιες σε μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες. Και ο δεύτερος στο ότι ορισμένα συστατικά τους ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και ένζυμα του οργανισμού.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φράουλες μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση γαστρικών νοσημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Επιπλέον, είναι πιθανό να επιβραδύνει την δημιουργία πεπτικών ελκών στους ανθρώπους.


Ιώσεις και φάρμακα

Αν και ο βλεννογόνος του στομάχου συχνά υφίσταται βλάβες λόγω της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, η γαστρίτιδα όπως αυτές αποκαλούνται έχει και άλλες αιτίες.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ιογενείς λοιμώξεις αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την καταπολέμηση της κύριας αιτίας του πεπτικού έλκους: του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

«Πιστεύουμε πως σε τέτοια περιστατικά, οι φράουλες στη διάρκεια της οξείας φάσης ή αμέσως μετά μπορεί να ελαττώσει τις βλάβες στον βλεννογόνο», είπε ο δρ Μαουρίτσιο Μπατίνο, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Marche της Ιταλίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν λιγότερες εξελκώσεις στο στομάχι των τρωκτικών, τα οποία κατανάλωναν το εκχύλισμα της φράουλας επί 10 ημέρες πριν τους δοθεί η αιθανόλη.

Πάντως ο δρ Μπατίνο επεσήμανε πως η μελέτη δεν έγινε για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, αλλά για να εντοπιστούν τυχόν μόρια στον βλεννογόνο του στομάχου που θα μπορούσαν να τον προστατεύουν από οτιδήποτε του δημιουργεί πρόβλημα.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online
    Στην κορυφή