Εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης της λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (18/10/2012)


Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση των κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα περιστατικά με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ. Τα στοιχεία αυτά εμπλουτίζονται σε καθημερινή βάση με τα δεδομένα των Εργαστηρίων που συμμετέχουν στη διάγνωση του ΔΝ (i. Εργ. Αναφοράς Αρμποϊών, ΑΠΘ, ii. Εργ. Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθήνας, iii. Εργ. Μικροβιολογίας Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και iv. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur).

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί συστηματική επαλήθευση και διασταύρωση των στοιχείων κατά περίπτωση, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και τα γραφεία κίνησης των νοσοκομείων ή συνεντεύξεων με τους ασθενείς.

Απο την αρχή της περιόδου 2012 μέχρι και τις 18/10/2012 (ώρα 16.00), έχουν διαγνωστεί 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι. Απο τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/ και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 52 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Ένα εκ των κρουσμάτων με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα διαγνώσθηκε στη Γερμανία (πηγη : EWRS) και συμπεριλαμβάνεται στη περαιτέρω ανάλυση. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δυο εισαγόμενα κρούσματα από τις ΗΠΑ, που διαγνώστηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2012, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση.


Δείτε εδώ αναλυτικά την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Επίσης στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Πηγή: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

    Στην κορυφή