ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Η Ευρωπαϊκή Αγγειοχειρουργική Εταιρεία διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της και γιορτάζει, την επόμενη εβδομάδα, 22-25 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα την "Αργυρή" 25η Επέτειο από την ίδρυσή της. Η Αθήνα επελέγη ανάμεσα σε πέντε υποψήφιες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την διοργάνωση, σαν κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πνεύματος και πολιτισμού.

Η τοπική Οργανωτική Επιτροπή, υπό την Προεδρεία του Καθηγητού Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Λιάπη, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας και των Ελλήνων Καθηγητών και Διευθυντών Αγγειοχειρουργικής, από τριετίας οργανώνει αυτή τη φαντασμαγορική επιστημονική και κοινωνική εκδήλωση, που αναμένεται να συγκεντρώσει περί τους 2.500 συνέδρους από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 19:30, στο Ηρώδειο το οποίο παραχωρείται για πρώτη φορά για αντίστοιχη εκδήλωση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το χοροθέατρο "Ροές" της Σοφίας Σπυράτου και τα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη σε ερμηνεία Έλλης Πασπαλά αναμένεται να προσφέρουν μια μαγική βραδιά, με ελληνικό άρωμα, στους 2.500 ξένους προσκεκλημένους μας.

Η Ευρωπαϊκή Αγγειοχειρουργική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 στο Λονδίνο και αποτελεί τον επίσημο επιστημονικό φορέα των Αγγειοχειρουργών της Ευρώπης. Πέραν της ετήσιας διοργάνωσης του συνεδρίου, οργανώνει μετεκπαιδευτικά μαθήματα, εκδίδει επιστημονικά βιβλία και περιοδικά και κυρίως χαράσσει τις Πανευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (καρωτιδική νόσος, ανευρύσματα, περιφερική αρτηριοπάθεια, κλπ). Ταυτόχρονα, πιστοποιεί την επάρκεια των Ευρωπαίων Αγγειοχειρουργών μέσα από μια σπονδυλωτή διαδικασία εξετάσεων που πραγματοποιείται ετήσια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ο τίτλος που απονέμεται: Fellow of the European Boards of Vascular Surgery. Ειδικά φέτος, η συμμετοχή υποψηφίων είναι η μεγαλύτερη όλων των ετών.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνεται πληθώρα καινοτόμων επιστημονικών μελετών και ανακαλύψεων στον χώρο των αγγειακών παθήσεων, που παραμένουν η 1η αιτία θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της περιφερικής ισχαιμίας & γάγγραινας, μια από τις μάστιγες του 21ου αιώνα, μιας και σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναμένεται αύξηση εώς και κατά 70% των ατόμων με παρόμοια προβλήματα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Μόνο στην Ελλάδα, οδηγούνται σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δυο ποδιών περίπου 2.500-3.500 συνάνθρωποί μας ετησίως!

Ακόμα, κύρια θέματα του συνεδρίου θα είναι:

- Εγκεφαλική ισχαιμία & καρωτιδική νόσος: Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων, νέα φάρμακα και νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

- Ανεύρυσμα αορτής: Νεότερα δεδομένα αναδεικνύουν τη δραματική μείωση της θνητότητας από ανευρυσματική νόσο, λόγω των εντατικών προγραμμάτων ελέγχου, της εξάπλωσης των ενδαγγειακών θεραπειών και της βελτίωσης των κλασικών επεμβάσεων.

- Προγράμματα ελέγχου πληθυσμού & πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων

- Νέες τεχνικές αντιμετώπισης της χρόνια φλεβικής ανεπάρκειας & των κιρσών που βασανίζουν το ¼ του πληθυσμού.

- Σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευση της νέας γενιάς Αγγειοχειρουργών

- Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μοντέρνας ενδαγγειακής θεραπείας της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, μιας χρόνιας νευρολογικής νόσου που πλήττει περίπου 2,5 εκατομμύρια νεαρά άτομα παγκοσμίως και αποτελεί μια πολυπαραγοντική ασθένεια, τα αίτια εκδήλωσης της οποίας δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.



    Στην κορυφή