ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας προσανατολίζονται διαρκείας βρίσκονται οι 15.000 οδοντίατροι της χώρας μετά τις πληροφορίες για απελευθέρωση του επαγγέλματος που ουσιαστικά σημαίνει την εμπορευματοποίηση της οδοντιατρικής υγείας με την δημιουργία εταιρειών – σουπερ μάρκετ.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθαν. Υφαντής , με αφορμή την έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου , παρά το γεγονός ότι η ιδια η κυβέρνηση αμέσως μόλις ανέλαβε, ανέτρεψε σχετική απόφαση για την κατάργηση του 51-49 στην σύσταση των εταιρειών (Ν.3846/2010), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με πρόσχημα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (ν.3919/2011) τελικά θα η ίδια κυβέρνηση θα το επαναφέρει.

Για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή το δικαίωμα της πλειοψηφίας του οδοντιάτρου στην σύσταση μιας εταιρείας. Εάν αυτό καταργηθεί οι 6000 οδοντίατροι της Αττικής θα κλείσουν τα ιατρεία τους.

Το Υπουργείο Υγείας μας έδωσε μια παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου . Ελπίζουμε οτι δεν θα υπαναχωρήσει, τόνισε ο κ. Υφαντής.
Η οδοντιατρική λείπει παντελώς από τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Η στοματική υγεία του λαού φαίνεται δεν ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται το φαινόμενο της οδοντιατρικής μετανάστευσης ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί νέοι οδοντίατροι προτιμούν τον δρόμο της αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό . Παράλληλα όμως αυξάνονται και τα φαινόμενα και της παράνομης άσκησης από μη «οδοντιάτρους» οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία , εκτελούν «οδοντιατρικές» εργασίες , αμφιβόλου ποιότητας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποτελεί μιας πρωτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη του ρόλου της Οδοντιατρικής και την στήριξη του κλάδου, τόνισε ο Γεν. Γραμματέας του Ο.Σ.Α. κ. Ανδρέας Τσούνης.

«Είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο προκειμένου να ξεκαθαρισθεί το είδος και το καθεστώς των συμβάσεων , με όσους οδοντιάτρους επιθυμούν να συμβληθούν», συμπλήρωσε.

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει και το φαινόμενο των «κουπονοδοντιατρων» οι οποίοι με διάφορες προσφορές προσπαθούν να προσελκύσουν πελατεία με αντιδεοντολογικούς τρόπους. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει μια φέτος αύξηση κατά 20-25% σε σχέση με την περασμένη χρονιά .

«Είναι απαράδεκτο», τονίζει ο κ. Υφαντής, «η Πολιτεία που έχει να αναπροσαρμόσει το τιμολόγιο των οδοντιατρικών πράξεων από το 1993 , να κτυπά ακόμη μια φορά , πισώπλατα τον κλάδο. Έναν κλάδο που ήδη πλήττεται από υποαπασχόληση και ανεργία. Είναι απαράδεκτο το σφράγισμα να κοστολογείται 5-6 ευρώ»
Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά. Οι αλλαγές που έρχονται δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έντονες συνδικαλιστικές διεργασίες. Η λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. περιέχει προοπτικές και κινδύνους που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρισθεί.
Διεκδικούμε την δημιουργία συμβάσεων με αξιοπρεπείς αμοιβές για όσους συναδέλφους το επιθυμούν.

Απαιτούμε την αναβάθμιση του ρόλου της Οδοντιατρικής μέσα στο νεοσύστατο φορέα.
Στον τομέα της φορολογίας αναμένεται ένας καταιγισμός φοροεισπρακτικών μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται. Ο σύλλογος θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων των φορολογικών μέτρων .
Προτιμούμε να βάλουμε εμείς οι ίδιοι το λουκέτο στα ιατρείας μας , παρά να παραδοθούμε άνευ όρων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται και αυτό τον χώρο, κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΣΑ.


    Στην κορυφή