ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ


Τεστ για εγκύους, το οποίο θα αποκαλύπτει αν διατρέχουν κίνδυνο προεκλαμψίας, μια κατάσταση που πλήττει μία στις δέκα κυήσεις, δημιούργησαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Προεκλαμψία προκαλείται όταν ο πλακούντας δεν αιματώνεται σωστά και η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών ανάμεσα σε μητέρα και έμβρυο διακόπτεται. Αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως πρόωρους τοκετούς ή ακόμα και θάνατο.

Ομάδα γιατρών σε Βρετανία, Ιρλανδία και Νέα Ζηλανδία μελέτησαν τις περιπτώσεις 350 γυναικών, αναλύοντας τους 186 παράγοντες που προκαλούν την προεκλαμψία. Οπως διαπιστώθηκε, εκτός των «γνωστών» παραγόντων (ηλικία, βάρος και αρτηριακή πίεση), ρόλο παίζει επίσης το οικογενειακό ιστορικό. Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν φόρμουλα μέτρησης που συμπεριέλαβε όλους τους παράγοντες, ώστε να βρουν σε εκατοστιαία ποσοστά τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ρόμπιν Νορθ, του Πανεπιστημίου Κόλετζ του Λονδίνου, δήλωσε: «Αν γνωρίζουμε ότι μία έγκυος διατρέχει κίνδυνο προεκλαμψίας, μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αν προειδοποιητικά σημάδια συγκεντρωθούν πολύ νωρίς, θα προστατέψουν μητέρα και παιδί».

Η φόρμουλα θα χρειαστεί να συμπληρωθεί και από άλλες δοκιμές πριν χρησιμοποιηθεί ευρέως από μαίες. Ο καθηγητής Ρόμπιν Νορθ δήλωσε όμως ότι μετά το τέλος των δοκιμών το τεστ θα περάσει ως εφαρμογή στο iPhone και οι γυναίκες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνες τους. Πάντως, εξήγησε ότι το τεστ θα είναι ακόμη πιο ακριβές αν συνδυάζεται με εξετάσεις αίματος.

Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή