ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΙΑΓΚΡΑ ΠΟΛΛΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ


Βρετανοί ειδικοί αποκαλύπτουν πως ολοένα περισσότεροι νεαροί άντρες βασίζονται σ’ αυτό για να έχουν καλές σεξουαλικές επαφές, τρέμοντας ότι χωρίς την βοήθειά του δεν θα τα καταφέρουν.

Οι περισσότεροι παραδέχονται πως στράφηκαν πριν από χρόνια στο «θαυματουργό» μπλε χαπάκι, επειδή τους «έπνιγε» το άγχος της απόδοσης στο σεξ. Σήμερα, όμως, το άγχος τους τροφοδοτείται από άλλους, συχνά απρόσμενους παράγοντες, και πλέον δηλώνουν ψυχολογικά εξαρτημένοι απ’ το φάρμακο.

Όπως λέει στην εφημερίδα «Daily Mail» ο κ. Ρέιμοντ Φράνσις, ψυχοθεραπευτής-σεξολόγος και διευθυντής του Κέντρου Συμβουλευτικής Apex Practice, στο Λονδίνο, κάθε μήνα απευθύνονται στο κέντρο τουλάχιστον 15 άνδρες οι οποίοι αισθάνονται εξαρτημένοι από το βιάγκρα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 32 χρόνια, αλλά ο νεώτερος είναι 27.

«Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μικρό μόνο ποσοστό των πασχόντων», επισημαίνει ο κ. Φράνσις. «Οι άντρες αυτοί δεν έχουν κάποιο σωματικό πρόβλημα που δυσχεραίνει τη στύση τους. Αντιθέτως νιώθουν πως χρειάζονται το φάρμακο επειδή έχουν μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό τους».

Μαζί του συμφωνεί η κλινική ψυχολόγος δρ Τζάνις Χίλερ, διευθύντρια της ομάδας Ψυχολογικών Υπηρεσιών Σεξουαλικής Υγείας του Νοσοκομείου Goodmayes, στο Έσσεξ. «Τα τελευταία έξι χρόνια, ο αριθμός των νεαρών ανδρών που φτάνουν σε εμάς με εξάρτηση στο βιάγκρα, αυξάνεται διαρκώς», λέει. «Οι περισσότεροι είναι τριαντάρηδες, αλλά βλέπουμε και πολύ νεώτερους - ένας από τους ασθενείς μας ήταν μόλις 22 ετών».

Λάθος προσδοκίες και πορνό

Οι δύο ειδικοί αποδίδουν το όλο πρόβλημα στην σεξουαλικοποίηση της κοινωνίας μας και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που δημιουργεί το Ίντερνετ, κάνοντας το κανονικό σεξ να μοιάζει βαρετό.

«Οι νεαροί άντρες έχουν την εντύπωση ότι οι γυναίκες θέλουν να κάνουν σεξ πολύ νωρίς στη σχέση, ακόμα και στο πρώτο ή δεύτερο ραντεβού», λέει η δρ Χίλερ. «Όταν, όμως, ένας νέος άντρας σκέφτεται έτσι, γεννάται μέσα του το άγχος της απόδοσης, ιδίως όταν δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εύκολη λύση είναι να πάρει χάπια».

Το άλλο πρόβλημα, είναι το διαδικτυακό πορνό, συνεχίζει. «Όταν ένας νεαρός άντρας εκτεθεί σε πολύ διαδικτυακό πορνό, η πορνογραφική εικόνα καθίσταται το κύριο σεξουαλικό ερέθισμα γι’ αυτόν, αντικαθιστώντας το αληθινό κορίτσι που έχει δίπλα του. Η αντιμετάθεση αυτή μπορεί να είναι καταστροφική για την σεξουαλική του ζωή, διότι την ώρα του σεξ στο μυαλό του έχει τις εικόνες του Ίντερνετ και όχι αυτό που στ’ αλήθεια κάνει – και κάποια στιγμή δεν θα αποδίδει στο αληθινό σεξ».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 70% των ανδρών ηλικίας 18 έως 34 ετών που έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, βλέπουν πορνογραφικό υλικό τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Με τόση ενασχόληση, μοιραίο είναι να επηρεάζεται κανείς, κατά τον κ. Φράνσις. Ωστόσο, «κάποιοι είναι τόσο βαθιά επηρεασμένοι, ώστε έχουν εξωπραγματικές προσδοκίες από τις ερωτικές συντρόφους τους, περιμένοντας από εκείνες να κάνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα οι ίδιες θα ήθελαν», τονίζει. Όταν αυτές οι προσδοκίες μένουν ανικανοποίητες, οι άντρες το εκλαμβάνουν ως δική τους, προσωπική αποτυχία και στρέφονται στο βιάγκρα για να βελτιωθούν στο κρεβάτι και να ζήσουν αυτό που επιθυμούν.

Εμπειρία γυναικών και παιδιά

Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά αντιμετωπίζουν οι 30άρηδες είναι ότι οι ερωτικές τους σύντροφοι είναι πλέον πεπειραμένες στο σεξ – συχνά, δε, πολύ περισσότερο κι απ’ τους ίδιους.

«Οι ρόλοι πλέον έχουν αλλάξει και δεν είναι ο άντρας αυτός που υπαγορεύει τον ερωτικό ρυθμό», εξηγεί ο κ. Φράνσις. «Οι σημερινές 20άρες και 30άρες δεν είναι τα κοριτσόπουλα του παρελθόντος που περίμεναν να διδαχτούν τα μυστικά του σεξ απ’ τον ένα και μοναδικό άντρα που θα είχαν στη ζωή τους. Σήμερα είναι ως επί το πλείστον χειραφετημένες γυναίκες και γυναίκες καριέρας, οι οποίες έχουν μάθει να κατέχουν ηγετικούς ρόλους – και αυτό επιθυμούν να κάνουν και στο κρεβάτι».

Και μετά, είναι τα παιδιά. Πολλοί 30άρηδες στρέφονται στο βιάγκρα λυγίζοντας κάτω από την πίεση να κάνουν παιδί – και να το κάνουν τώρα.

«Πρόκειται για άντρες που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, στις οποίες η γυναίκα θέλησε πρώτα να στρώσει την καριέρα της», λέει ο κ. Φράνσις. «Τώρα όμως που ήρθε η ώρα για το παιδί, η γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος και ο σύντροφός της νιώθει τρομερή πίεση για να αποδώσει σεξουαλικά ακριβώς την ώρα που “πρέπει”, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συστήσει οι γιατροί. Έτσι, όμως, το σεξ γίνεται μηχανιστικά και δεν είναι προϊόν πάθους και λαχτάρας – και ο άντρας παίρνει ένα ή και δύο χάπια βιάγκρα για να είναι βέβαιος πως δεν θα αποτύχει στον ρόλο του».

Δεν είναι αφροδισιακό

Ωστόσο, το να παίρνουν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία άνδρες καθ’ όλα υγιείς και μάλιστα δίχως να έχουν συμβουλευτεί πρώτα έναν γιατρό, δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Πόσο μάλλον που πολλοί από αυτούς, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, παίρνουν καθημερινά πολλά δισκία, αναλόγως με το πόσες φορές θα κάνουν σεξ, συνήθως υπερβαίνοντας την μέγιστη επιτρεπόμενη δοσολογία των 100 mg.

«Το βιάγκρα και τα άλλα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είναι εξαιρετικά χρήσιμα όταν λαμβάνεται από άνδρες που πραγματικά τα χρειάζονται και στη σωστή δόση», επισημαίνει η δρ Χίλερ. «Δεν είναι αφροδισιακά, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα σε όσους τα παίρνουν δίχως ιατρικό λόγο και βεβαίως η υπερδοσολογία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες».

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή