ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟ...ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!


Με βάση τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Υγιεινής (Hygiene Council) με την υποστήριξη του Dettol, προκύπτει άγνοια του κοινού γύρω από το ρόλο των βασικών κανόνων και συνηθειών υγιεινής αφενός στην πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων και αφετέρου στην εξάπλωση της γρίπης και του κρυολογήματος. Η έρευνα που διεξήχθη σε 8.714 πολίτες από 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν καθημερινά την υγεία τους σε κίνδυνο, λόγω της μη κατανόησης των πιθανών αιτιών μόλυνσης, αλλά και των δυνητικών μέτρων πρόληψης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δρ. Άγγελος Χατζάκης, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η πρόληψη των ιώσεων και άλλων λοιμώξεων μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλό κόστος με την τήρηση απλών κανόνων υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά το κόστος περίθαλψης που προκαλείται από τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων για θεραπεία».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής John Oxford, Πρόεδρος του Συμβουλίου Υγιεινής (Hygiene Council) και καθηγητής Ιολογίας στο Barts School και το London School of Virology, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σαφώς ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αγνοούν τις πηγές προέλευσης τόσο των τροφικών δηλητηριάσεων, όσο και των ιογενών λοιμώξεων (όπως η γρίπη και το κρυολόγημα)! Πλένοντας απλά τα χέρια με σαπούνι και νερό πριν και μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες, καθώς και με την τακτική απολύμανση των επιφανειών, μπορούμε να συνεισφέρουμε σε μεγάλο βαθμό στην προστασία της υγείας μας από κοινές λοιμώξεις».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των ερωτηθέντων δε γνώριζε πού και πότε εγκυμονεί σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί από μια λοίμωξη. Λιγότερο από το ένα τρίτο γνώριζε ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για μία έως και δύο ημέρες, ενώ μόνο το 26,4% απολυμαίνει τις επιφάνειες του σπιτιού του πιο συχνά όταν έχει κρυολόγημα ή γρίπη. Συγκεκριμένα ο μέσος Έλληνας πολίτης πιστεύει ότι οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε μία επιφάνεια έως μία ώρα. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό, το οποίο ξεπερνά το 50% του δείγματος, που χρησιμοποιεί την ίδια επιφάνεια κοπής για κρέατα και λαχανικά – γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν θεωρούν πως οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά μικροβίων.

Επιπλέον, μόνο ένα ισχνό 17,6% των Ευρωπαίων πολιτών αναγνωρίζει ότι οι ασθένειες που προέρχονται από τα τρόφιμα συχνά αναπτύσσονται στο σπίτι, και παρόλο που αναγνωρίζουν το κρέας ως βασική εστία μόλυνσης δεν ισχύει το ίδιο για τα φρούτα και τα λαχανικά. Αναφορικά με τους Έλληνες, σχεδόν ένας στους δύο πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από τροφική δηλητηρίαση σ’ ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού (fast foods), παρά μέσα στο σπίτι τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν επίσης και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη συχνότητα απολύμανσης των χεριών. Μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν σημαντικό να απολυμαίνουν τα χέρια τους σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό συνθήκες κρυολογήματος ή γρίπης, ενώ περισσότεροι από το 1/3 δεν συνειδητοποιούν ότι η κακή υγιεινή των χεριών στην κουζίνα και μετά την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Συγκεκριμένα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως η Ελλάδα συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (67,1%), όσον αφορά στην απουσία απολύμανσης των χεριών σε συνθήκες κρυολογήματος.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι πολίτες παρουσιάζονται να αγνοούν ή να έχουν λανθασμένη εντύπωση σχετικά με τις πιθανές αιτίες που προκαλούν το κρυολόγημα. Η πεποίθηση που επικρατεί και συνδέει το κρυολόγημα, με τον άσχημο καιρό είναι μύθος και πρέπει να καταρριφθεί. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που θεωρεί πως είναι πιο πιθανό να αρρωστήσει κανείς όταν βρίσκεται έξω στο κρύο ανέρχεται στο 30,2%.

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 60%) των Ευρωπαίων πολιτών δεν απουσιάζει από τη δουλειά του τις ημέρες που είναι άρρωστοι με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αρκετά υψηλά ποσοστά μετάδοσης των ασθενειών στο χώρο εργασίας.



Για την αποφυγή ανάπτυξης λοιμώξεων στο σπίτι, το Συμβούλιο Υγιεινής συνιστά:




1. Το πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακό σαπούνι:


Πριν από...

· Τη λήψη τροφής ή το τάισμα των παιδιών
· Τη χρήση υγρών φακών επαφής
· Τη λήψη φαρμάκων ή παροχή πρώτων βοηθειών


Μετά από...

· Τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας των βρεφών
· Επαφή με κατοικίδια ζώα
· Επαφή με αίμα ή σωματικά υγρά
· Το βήχα, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης
· Η επαφή με πιθανά μολυσμένη επιφάνεια ή/και σώμα


Πριν και μετά από...

· Τη διαχείριση ωμής τροφής
· Επαφή με κάποιον ασθενή



Και κάθε φορά που...

· Τα χέρια είναι βρώμικα



2. Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών:


Αμέσως μόλις...

· Κάποιος στο σπίτι αρρωστήσει με τάσεις προς έμετο
· Κάποια επιφάνεια μολυνθεί με εμετό, κόπρανα, αίμα ή σωματικά υγρά
· Προετοιμάσετε το φαγητό και αφού το τελειώσετε
· Λερωθεί η επιφάνεια


Τακτικά ...

· Όταν κάποιος στην οικογένεια είναι άρρωστος (με κρυολόγημα, γρίπη, διάρροια)
· Όταν μια επιφάνεια αγγίζεται συχνά


    Στην κορυφή