Ε.Σ.Α.μεΑ: ΣTHN TYXH TOYΣ 4.500 ATOMA ME ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ


"Για μία ακόμη φορά η Πολιτεία δεν δείχνει τη σοβαρότητα που απαιτείται για το θέμα της υποστήριξης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αφήνοντας στην τύχη τους 4.500 άτομα με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους!" επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΣΑμεΑ και προσθέτει:

"Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη πρόβλεψης σχεδίου Σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα Κέντρα Υποστήριξης Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες Ν.Π.Ι.Δ. Το σχέδιο συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τα ανωτέρω Κέντρα αποτελούσε υποχρέωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την
αποτροπή των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, από τη στιγμή που η νοσηλεία στα ανωτέρω Κέντρα παρέχεται βάσει και του Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η έλλειψη, επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ειδικής Αγωγής - σύνολο θεραπευτικών πράξεων για άτομα με νοητικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές, παθήσεις και προβλήματα διαταραχής- στα άτομα με βαριές αναπηρίες μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, οδηγεί και στο κλείσιμο των Κέντρων Υποστήριξης των Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες, τα οποία άλλωστε την τελευταία περίοδο προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν και να μην βάλουν λουκέτο, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησής τους.

Η αναγκαία, βάσει επιστημονικών και ιατρικών δεδομένων, υποστήριξη των ατόμων με βαριές αναπηρίες - νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό (σύνδρομο asperger, σύνδρομο rett κ.λπ.) μετά το 18ο έτος ηλικίας τους, προκειμένου τα άτομα αυτά να διατηρήσουν τη λειτουργικότητά τους και να αυξήσουν το βαθμό αυτονομίας τους καταργείται με το άρθρο 17 του Κανονισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Εκτός των άλλων από 1ης Ιανουαρίου 2012 οι εκπρόσωποι των Κέντρων Υποστήριξης Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες, χάνονται στους διαδρόμους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στην προσπάθειά τους να λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις (από ποιους άραγε;) για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται οι θεραπευτικές πράξεις που παρέχουν στα άτομα με βαριές αναπηρίες.

Η Συνομοσπονδία ζητά άμεση συνάντηση με τον κ. Γ. Βουδούρη, πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ατόμων με βαριές αναπηρίες προαναγγέλλουν δράσεις με τις οποίες θα ενημερώσουν τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία για την αδυναμία της πολιτείας να περιθάλψει του πιο αδύναμους πολίτες της.

Από εδώ και στο εξής Ε.Σ.ΑμεΑ, Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. και σύσσωμη η αναπηρική οικογένεια προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατευτεί το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στη ζωή των ατόμων με βαριές αναπηρίες."


    Στην κορυφή