Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΣHMANTIKEΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


Η Ε.Σ.ΑμεΑ διεκδίκησε την αναμόρφωση του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας όπως αυτός είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 2611/ΤΒ΄ το Νοέμβριο του έτους 2011. Ο νέος Πίνακας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/4-5-2012 εμπεριέχει σημαντικές θετικές αλλαγές σε ποσοστά αναπηρίας σοβαρών μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Συνομοσπονδία:

"Οι συνεχείς πιέσεις μας προς το υπουργείο Εργασίας και τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας σοβαρών και μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας όπως η θαλασσαιμία, αιμορροφιλία-συγγενής αιμορραγική διάθεση, πολλαπλούν μυέλωμα, μεταμόσχευση νεφρού, νόσος του Crown, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Διορθώθηκαν κραυγαλέες αδικίες όπως αυτή που υπέστησαν οι μεταμοσχευμένοι ήπατος στους οποίους το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 80% επ’ αόριστον και όχι στο 10%.

Το ποσοστό αναπηρίας για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς τύπου 1 με τη βεβαίωση της πάθησης προσδιορίζεται στο 50% και αυξάνει ανάλογα με την επιδείνωση επιπλοκών βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και όχι απροσδιόριστων αντιεπιστημονικών αναφορών όπως συνέβαινε με τον αναθεωρημένο πίνακα αλλά και με τον ΚΕΒΑ του έτους 1993. Διορθώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας για μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας όπως είναι η Κυστική ίνωση της οποίας το ποσοστό προσδιορίζεται από 67-80% αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης.

Βελτιώνονται τα ποσοστά αναπηρίας για την νοητική αναπηρία και αναφέρεται διακριτά ο Δείκτης Νοημοσύνης ώστε να μην δίνονται περιθώρια υποκειμενικών εκτιμήσεων. Ο νέος Πίνακας εμπεριέχει παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down στο οποίο προσδιορίζεται ποσοστό αναπηρίας 67%-80% αναλόγως της συνύπαρξης νοητικής αναπηρίας. Η αναφορά στον αντιεπιστημονικό όρος αλαλία εκ κωφώσεως αφαιρέθηκε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησε η Ε.Σ.ΑμεΑ. Αναφέρεται στον ΚΕΒΑ ο όρος ολικά τυφλός και υπάρχει σαφής οδηγία να αναγράφεται στο πιστοποιητικό αναπηρίας όταν το ποσοστό προσδιορίζεται από 95-100%.

Προστίθενται παθήσεις που δεν είχαν αναφερθεί όπως η νόσος Gaucher, ομόζυγος κληρονομική υπερχολησταιριναιμία, νόσος klinefelter.

Η παιδοφιλία, πυρομανία, ηδoνοβλεψία, επιδειξιομανία, σαδομαζοχισμός, μετά και την τεράστια αναστάτωση που επήλθε σε όλη την ελληνική κοινωνία αφαιρέθηκαν από το νέο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας.

Οι ενέργειες του αναπηρικού κινήματος για τη βελτίωση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας δεν τελειώνουν εδώ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι διάταξη που ήδη έχει θεσπιστεί και προβλέπει την επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ σε τακτά χρονικά διάστημα μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ προς τον υπουργό Εργασίας.

Υπάρχουν ακόμα παθήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ένταξη του καταλόγου σπανίων παθήσεων και ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας 160 καταγεγραμμένων σπανίων παθήσεων στη χώρα μας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι εδώ και αναμένει τη συνεργασία όλων των φορέων, προκειμένου να συμπληρωθούν παθήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη και να διορθωθούν ποσοστά τα οποία δεν στηρίζονται σε επαρκή επιστημονικά και ιατρικά στοιχεία. Επιπροσθέτως αναγνωρίζει ότι ο υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης τήρησε τη δέσμευση που είχε δώσει σε ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2011 με τους φορείς μέλη του αναπηρικού κινήματος."

Ο πίνακας βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, αριθμός ΦΕΚ 1506, Τεύχος Β.


    Στην κορυφή