Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ


Τις προτάσεις της πάνω στο ν/σ «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Κρεμαστινό, ζητώντας παράλληλα την πρόσκληση εκπροσώπου της στη συνεδρίαση ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών εκπροσωπών από την Επιτροπή.


Οι βασικές προτάσεις της Συνομοσπονδίας είναι οι εξής:

1. Το νέο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων, το οποίο περιλαμβάνει και τη δωρεά οργάνων και ιστών, πρέπει να διέπεται από τις αρχές του δημοσίου ελέγχου και της διαφάνειας.

2. Με τις διατάξεις του υπό συζήτηση ν/σ πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας και να ληφθούν υπόψη διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, ιδιαίτερα επί της εικαζόμενης συναίνεσης, σε συνδυασμό με την κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας για την ευρεία ενημέρωση των πολιτών της αλλά και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

3. Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος των Μεταμοσχεύσεων, το οποίο πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μόνο των Δημοσίων Νοσοκομείων και να εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Ως εκ’ τούτου θεωρούμε ότι «Μονάδες Μεταμόσχευσης», «Οργανισμοί αφαίρεσης» και πάσης φύσης διαδικασίες που έχουν σχέση με την Μεταμόσχευση πρέπει να διενεργούνται από δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες και μόνο από αυτές.

Η δωρεά οργάνων και ιστών σώματος αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα, το οποίο αφορά μια σειρά κατηγοριών αναπηρίας και χρόνιας πάθησης και τις οικογένειές τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και οι φορείς μέλη της έχουν επανειλημμένως εκφράσει τις θέσεις/απόψεις τους επί του θέματος των μεταμοσχεύσεων. Η εμπειρία και η γνώση τους έχει άλλωστε αναγνωριστεί από την Πολιτεία μέσω της θεσμικής εκπροσώπησής τους στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).


    Στην κορυφή