Ε.Σ.Α.μεΑ. :OI NEΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ


Με επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εφιστά την προσοχή στην ανησυχία και στην αγανάκτηση που επικρατεί στο χώρο των νεφροπαθών τελικού σταδίου, εξαιτίας του εγγράφου που απέστελλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & Σχετικών Υλικών στο υπουργείο Υγείας, διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τους πελάτες/νεφροπαθείς με φίλτρα αιμοκάθαρσης, λόγω των οφειλών του Υπουργείου προς αυτούς.

Για άλλη μια φορά οι νεφροπαθείς βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Οι νεφροπαθείς δεν μπορεί συνεχώς να απειλούνται από τους προμηθευτές και από το ίδιο το Υπουργείο που δεν πρέπει πλέον να παραμείνει σε υποσχέσεις αλλά να προχωρήσει σε άμεσες και έμπρακτες ενέργειες. Αυτό που αφορά τους νεφροπαθείς είναι η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για να μπορέσουν να ζήσουν.

Παράλληλα, στα υπάρχοντα προβλήματα προστίθεται και η ένταξη στην λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σκευασμάτων (αλοιφή ή stick) που έχουν τοπική αναισθητική δράση και είναι απαραίτητα σε μεγάλο αριθμό αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών για την τακτική και επαναλαμβανόμενη θεραπεία τους. Απορούμε πραγματικά ποιος ιθύνων νους αποφάσισε να εντάξει στην λίστα των μη συνταγογραφούμενων αυτά τα σκευάσματα. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, η οποία γίνεται ανά τρεις ημέρες και συνίσταται στο τρύπημα του ενός χεριού του αιμοκαθαρόμενου σε δύο σημεία με βελόνες των οποίων η διάμετρος είναι πολύ μεγάλη. Τα τρυπήματα αυτά είναι επώδυνα, επαναλαμβάνονται κάθε τρεις ημέρες και εφόρου ζωής. Η ένταξή τους στα μη συνταγογραφούμενα προφανώς έγινε από κάποιους που δεν γνωρίζουν.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την παρέμβαση του υπουργού ώστε να εξαιρεθούν από την λίστα τα φάρμακα που είναι αναγκαία για την θεραπευτική αγωγή των χρονίως πασχόντων.


    Στην κορυφή