Ε.Σ.Α.μεΑ. : Ο Ι. ΒAΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Την έναρξη του συνεδρίου «Προκλήσεις για τις γυναίκες με αναπηρία στη νέα χιλιετία» κήρυξε με τη ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης στη Μαδρίτη, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου. Το συνέδριο, διάρκειας δύο ημερών, διοργανώνεται από την Ισπανική Επιτροπή των Εκπροσώπων των Ατόμων με Αναπηρία.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η οποία είναι το πρώτο νομοθέτημα που προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, γεγονός πολύ ψηλά και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία. Από το 1997 το Φόρουμ διαθέτει Επιτροπή Γυναικών, της οποίας ο ρόλος είναι ο έλεγχος για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα έγγραφα του Φόρουμ, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού στα προβλήματα των γυναικών με αναπηρία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε επίσης την υπαρκτή ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο μηχανισμό ενός ή περισσοτέρων φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία. Παράλληλα το Φόρουμ πιέζει για τη σύνταξη μιας έκθεσης η οποία θα προωθεί αυτό το θέμα στην ΕΕ και θα επισημαίνει τα κενά μεταξύ των προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ορίζονται στη Σύμβαση και την προστασία παρέχεται σήμερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην πράξη στις γυναίκες με αναπηρία στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: « Η Σύμβαση έφερε μια νέα προοπτική και ένα νέο πνεύμα και οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να αλλάξουν οι πολιτικές και τα προγράμματα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία».

Ενώ κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε: « Η οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία ταχύτατα μετατρέπεται και σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμφίβολα πλήττει πολύ σκληρά το σύνολο των ατόμων με αναπηρία, όμως ακόμα περισσότερο πλήττει τις γυναίκες με αναπηρία, που έτσι κι αλλιώς βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις και πολυεπίπεδους αποκλεισμούς».


    Στην κορυφή