Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Επιστολή διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του δικαιώματος πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης των υπηρεσιών επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι "το Πρόγραμμα αυτό είναι κατ' ουσίαν Πρόγραμμα αναχρονιστικό που καταστρατηγεί με βίαιο τρόπο θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η προσβασιμότητα αποτελεί δια νόμου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και όχι ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, όπως ανακοινώθηκε στην Βουλή, ότι εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα!"

Επίσης τονίζει ότι αυτό το Πρόγραμμα ουσιαστικά μετατρέπει «μια θεσμικά κατοχυρωμένη ΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ σε ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ και ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, η οποία μάλιστα θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα μόνο σε 10 χώρους, τους μεγαλύτερους σε επισκεψιμότητα και τα μνημεία της UNESCO»!

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα καλεί τον υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει το Πρόγραμμα, να συνεργαστεί με την Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη σύνταξη ενός σοβαρού, μεθοδικού επιχειρησιακού προγράμματος για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και τουρισμό, βασισμένου στις συνταγματικές επιταγές, την εθνική νομοθεσία και το πλαίσιο που θέτουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές.

«Το εθνικό αναπηρικό κίνημα δε θα επιτρέψει την καταστρατήγηση των θεσμικά κατοχυρωμένων μέτρων που υποστηρίζουν το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί πλέον άμεση ανάγκη την υλοποίηση της συνάντησης μαζί σας που διεκδικεί από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας»!    Στην κορυφή