Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ


Την έντονη αγανάκτησή της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ σε επιστολή της στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, για την απόφαση να μειωθούν φέτος τα περιφερειακά εξεταστικά κέντρα των μαθητών με αναπηρία και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας (Ομάδα Β). Για αυτούς τους υποψήφιους έχουν οριστεί εξεταστικά κέντρα μόνο στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και καταργούνται τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες των μαθητών με αναπηρία αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος ταξιδιού και διαμονής των μαθητών και των συνοδών τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανήκουν στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού που βάλλεται από έντονα φαινόμενα φτώχειας και αποκλεισμού τα οποία γιγαντώνονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα.

Είναι αδιανόητο οι οικογένειες μαθητών με αναπηρία που πέραν του κόστους διαβίωσης τους έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόσθετο κόστος που απορρέει από τη φύση της αναπηρίας να αντιμετωπίζονται με σκληρότητα και να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία.

Η Συνομοσπονδία ζητά από το υπουργείο, έστω και λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, θα δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν περισσότερα εξεταστικά κέντρα στην περιφέρεια, προκειμένου να μην επωμιστούν οι υποψήφιοι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της περιφέρειας το δυσβάσταχτο κόστος.


    Στην κορυφή