ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


"Το Ελληνικό Κράτος έχει οφειλές προς το σύνολο των Κέντρων Αποκατάστασης ύψους πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000 €). Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποπληρώσει τις οφειλές του από 1/1/2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2012 και από τότε δεν έχει πληρώσει τίποτε. " επισημαίνει σε ερωτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΝ Α. Μεϊκόπουλος.

Η ερώτηση εχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οφειλές του Ελληνικού Κράτους και του ΕΟΠΥΥ προς τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας

Το βάθεμα της μνημονιακής πολιτικής που ενισχύει η τρικομματική συγκυβέρνηση οδηγούν τις δομές της δημόσιας υγείας σε πλήρη υποβάθμιση με απώτερο στόχο της εξαθλίωσή τους ώστε να παραδοθεί η το αγαθό της Υγείας πλήρως στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Βασική μέριμνα μιας κυβέρνησης έπρεπε να είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας σε όλα τα επίπεδα (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση). Αντ’ αυτού οι επιλογές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων – επιταγές της τρόικας, οδήγησαν σε ένα αδυνατισμένο και χρεοκοπημένο ενιαίο φορέα, τον ΕΟΠΥΥ, οποίος θα πρέπει να ανταπεξέλθει εξυπηρετώντας 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση είναι εντελώς ανεπαρκής και επιπλέον μειώνεται.

Πολλοί πολίτες αναγκάζονται να απευθύνονται σε Κέντρα Αποκατάστασης για να αντιμετωπιστούν περιστατικά όπως, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, νευρολογικών παθήσεων, τροχαίων και άλλων ασθενειών. Μετά την οξεία αντιμετώπισή τους στις Νοσοκομειακές Μονάδες, η αποκατάσταση είναι καθοριστική για την έκβαση της υγείας των ασθενών και την επανένταξή τους στην οικογένειά τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Στα Κέντρα αυτά έχουν αναπτυχθεί 2000 κρεβάτια, όπου νοσηλεύουν ασθενείς μετά από σοβαρές παθήσεις που χρήζουν ειδικής και ποιοτικής ιατρικής, νοσηλευτικής παρέμβασης, καθώς και φροντίδας από μια σειρά επιστημόνων, όπως φυσικοθεραπευτών, λογοθεραπευτών κτλ.

Η πληρότητά τους σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 90%. Επίσης, το 15% των ασθενών τους προέρχεται από Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι και συνεχίζουν να νοσηλεύονται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που διαθέτουν τα ίδια τα Κέντρα. Πολλές φορές μάλιστα οι ασθενείς υποστηρίζονται και μηχανικά.

Απασχολούν 2000 εργαζόμενους, που καθημερινά δίνουν μάχη για το καλό των ασθενών παρά τις σε αρκετές περιπτώσεις, αντίξοες εργασιακές συνθήκες.

Το Ελληνικό Κράτος έχει οφειλές προς το σύνολο των Κέντρων Αποκατάστασης ύψους πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000 €). Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποπληρώσει τις οφειλές του από 1/1/2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2012 και από τότε δεν έχει πληρώσει τίποτε.

Με την μη πληρωμή όμως των οφειλών από την πλευρά τόσο του Κράτους όσο και του ΕΟΠΠΥ καθίσταται πλέον προβληματική η λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης, η συνέχιση της ύπαρξης τους δεν είναι δεδομένη, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες, ενώ διακυβεύονται οι θέσεις εργασίας τους.

Επειδή οι μονάδες αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας βαρέων πασχόντων ασθενών.

Επειδή, στις τωρινές συνθήκες απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και αν κλείσουν θα δημιουργήσουν ανέργους που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες στρατιές, που προκάλεσε η μνημονιακή πολιτική.



Ερωτάται ο κ. Υπουργός



1) Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία δημόσιων κέντρων φυσικής αποκατάστασης και αποθεραπείας στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος υγείας; Τι θα πράξει σε αυτή την κατεύθυνση και πότε;

2) Θα ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη πληρωμής των οφειλών προς τα κέντρα αποκατάστασης, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους;



Ο ερωτών Βουλευτής


Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος



    Στην κορυφή