ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με την ομάδα αίματος, με τους άντρες και γυναίκες που έχουν ομάδα AB και τις γυναίκες με ομάδα Β να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος O.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει τη σχέση, αλλά ευθυγραμμίζεται με άλλες έρευνες που συνέδεσαν τις ομάδες A, B, και AB με την καρδιακή προσβολή και τους θρόμβους στα πόδια. Η ομάδα O έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας, που υπονοεί λιγότερες πιθανότητες για θρόμβους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Dr. JoAnn Manson, του νοσοκομείου Brigham and Women's, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως η ομάδα αίματος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν βρίσκεται στο επίπεδο του να ανησυχήσει το κοινό. Ωστόσο, αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο κινδύνου που οι άνθρωποι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να γνωρίζουν και θα τους ενθαρρύνει να παρακολουθούν την πίεση και τη χοληστερόλη τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Lu Qi, του νοσοκομείου Brigham, και παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων. Αφορά 90.000 άντρες και γυναίκες σε 2 έρευνες παρατήρησης που συνεχίζονται περισσότερο από 20 χρόνια.

Εστιάζοντας σε 2.901 εγκεφαλικά επεισόδια που συνέβησαν τη συγκεκριμένη περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη την υπέρταση και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες και γυναίκες με ομάδα αίματος AB είχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους είχαν ομάδα O και ότι γυναίκες με ομάδα B είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν ομάδα O.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι ορισμένες ομάδες τείνουν να καθιστούν ευκολότερη τη συγκόλληση των ερυθρών κυττάρων και την επικόλληση στα τοιχώματα των αγγείων, ανοίγοντας το δρόμο για θρόμβο.

Ο Dr. Larry Goldstein, του Πανεπιστημίου Duke, δήλωσε ότι η ομάδα αίματος είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει και ότι δεν γνωρίζουμε αν ευθύνεται η ομάδα αίματος ή άλλα γονίδια που σχετίζονται με αυτή.

Πηγή Alpha TV


    Στην κορυφή