ΕΠΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΗ Η ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
31/08/2015

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, από εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες και νοσήλια, κοστίζει κάθε χρόνο στην παγκόσμια οικονομία η Οσφυαλγία!


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Οσφυαλγία (ο πόνος στην μέση δηλαδή) είναι:


- H 2η σε συχνότητα αιτία επίσκεψης σε ιατρείο

- H 3η πιο συχνή αιτία χειρουργικής επέμβασης

- H 5η πιο συχνή αιτία νοσηλείας

Επίσης το 60-80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει οσφυαλγία κάποια στιγμή στην ζωή του , ενώ το 15-20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα κάθε χρόνο. Ακόμη είναι η πιο συχνή αιτία ανικανότητας στις ηλικίες κάτω των 45 χρόνων και συγκεκριμένα αιτία «ανικανότητας και αναπηρίας για το 5% του πληθυσμού»!

«Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Οσφυαλγία είναι πληγή για την παγκόσμια οικονομία και αποτελεί καθημερινό εφιάλτη για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους» τονίζει ο νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης, κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.


ΕΙΔΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ


Η Οσφυαλγία δεν είναι νόσος αλλά «αστερισμός» συμπτωμάτων (σύμφωνα με την WHO- World Health Organization 2013) .

Η Οσφυαλγία στην διάρκεια της ζωής ενός ενήλικα είναι συχνά επαναλαμβανόμενη, διαλείπουσα και εμφανίζεται με επεισόδια οξέων κρίσεων. Τα επεισόδια επανεμφάνισης έχουν υψηλή συχνότητα,- η συχνότητα επανεμφάνισης εντός ενός χρόνου είναι 20-44% και το 80% των ασθενών θα εμφανίσουν ένα νέο επεισόδιο μέσα στα 10 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου.


Ανάλογα με το χρόνο διάρκειας αλλά και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων η οσφυαλγία κατατάσσεται σε:


- Οξεία οσφυαλγία διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες ( 85% )

- Υποξεία οσφυαλγία διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες( 10% )

- Χρόνια οσφυαλγία διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες ( 5% )


ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ


- Μυϊκή ή Συνδεσμική Κάκωση– 70%

- Εκφυλιστικές αλλοιώσεις– 10%

- Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου– 4%

- Συμπιεστικά Οστεοπορωτικά Κατάγματα – 4%

- Σπονδυλική Στένωση– 3%

- Σπονδυλολίσθηση – 2%

- Άλλες Αιτίες <5%


Για να πιστοποιηθεί η μορφή της οσφυαλγίας εκτός από την κλινική εξέταση, ίσως ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων όπως:

- Απλές ακτινογραφίες

- Δυναμικές ακτινογραφίες

- Ηλεκτρομυογράφημα

- Σπινθηρογράφημα Οστών

- Αξονική Τομογραφία

- Μαγνητική Τομογραφία


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


«Στην περίπτωση της Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η Διαδερμική Μικρό-Ενδοσκοπική Δισκεκτομή» αναφέρει κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης και εξηγεί.

«Η Μικροενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα παρεμβατική δισκεκτομή η οποία χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου η οποία πιέζει ένα νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό».

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία (μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τοπική αναισθησία) και μέσα από τομή μόλις 1,5 – 2 cm! Δεν κόβονται οι μυς, κάτι που συμβαίνει στις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο γιατρός με την βοήθεια ειδικής μικροκάμερας, η οποία παρέχει στερεοσκοπική (3D) εικόνα και την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρεί το τμήμα του δίσκου (όχι όλο τον δίσκο) που πιέζει το νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό.

Μετά το τέλος της επέμβασης με ένα – δύο ράμματα κλείνει η τομή και ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο, απ’ όπου μετά από λίγες ώρες φεύγει από το νοσοκομείο.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ


Πολλά και σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα της Διαδερμικής Μικρό-Ενδοσκοπικής Δισκεκτομής έναντι της κλασσικής «ανοικτής» χειρουργικής, η οποία απαιτεί μεγαλύτερες τομές, μυϊκές αποκολλήσεις, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης .


Τα πλεονεκτήματα της Διαδερμικής Μικρό-Ενδοσκοπικής Δισκεκτομής είναι:


- Τομή 1,5-2cm

- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ημέρα)

- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος

- Μειωμένος χρόνος ανάρρωσης (μία -δύο εβδομάδες αντί μερικών μηνών) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβανόμενης και της εργασίας

- Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου

- Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής




    Στην κορυφή