ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Pharma Conference 2011


Το συνέδριο με θέμα «Η φαρμακευτική αγορά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης» διοργανώνει η εταιρεία Ethos Media υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέρθηκαν σε θέματα που απασχολούν τη σημερινή φαρμακευτική αγορά, αναλύοντας τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο «φάρμακο», τα οφέλη και την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς και τη δυναμική που παρουσιάζει η φαρμακοβιομηχανία για την ανάκαμψη της χώρας.

Το παρών στο Συνέδριο έδωσε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σημείωσε κατά την ομιλία του ότι στις 13 Ιουνίου θα εκδοθεί νέα αγορανομική διάταξη και πως μέχρι τα τέλη του μηνός θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη θετική λίστα φαρμάκων.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί το υπουργείο στο χώρο της Υγείας τόνισε ότι «μέσα στο 2011 πετύχαμε εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο φιλοδοξούμε να διπλασιάσουμε το 2011 και θέτουμε ως στόχο το 2012 να είναι έτος σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υγείας».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης εξέφρασε τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας για τη θετική λίστα φαρμάκων υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΦΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ζήτησε από την κυβέρνηση καλύτερη συνεργασία για την υλοποίηση του έργου. Ανάμεσα στα άλλα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που κατέθεσε στο Συνέδριο ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσσιαλος, η οποία προβλέπει η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση 6 χώρες και όχι 22.

Από το πάνελ των ομιλητών για το θέμα ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής London School of Economics, Πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνώμων για την Υγεία, υπογράμμισε «Θα χρειαστεί μία δεκαετία προκειμένου ο χώρος της υγείας να μπει σε τάξη και να βελτιωθούν τα οικονομικά αλλά και τα ποσοτικά στοιχεία. Το «συμμάζεμα» ξεκίνησε, τα τέσσερα ταμεία έχουν ήδη γίνει ένα και εάν εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική θα ενταχθούν στο νέο φορέα και τα υπόλοιπα ταμεία». Τόνισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων που εξασφαλίζει δομές ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής και πρότεινε την αναβάθμιση της πολιτικής των φαρμάκων με συγχώνευση του ΕΟΦ και του ΕΦΕΤ. Επίσης πρέπει σε επίπεδο χρηματοδότησης να καταστήσουμε το σύστημα λιγότερο πολύπλοκο συμπεριλαμβάνοντας μόνο χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να μην «ανοιχτεί» πλήρως το επάγγελμα και επεσήμανε πως πρέπει να μειωθεί το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού ή να σταματήσει να αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου. Τέλος, πρότεινε να αναβαθμιστεί το φαρμακευτικό επάγγελμα με φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων στους επαγγελματίες και ζώνες βιωσιμότητας σε κάθε περιοχή».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνά Δρέττα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα η κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη και των ταμείων ακόμα δυσκολότερη. Όσον αφορά στο χώρο του φαρμάκου η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να υπάρχει συνεκτική φαρμακευτική πολιτική για να λειτουργήσει ως ανταγωνιστική αγορά. Η υφιστάμενη πολιτική στηρίχτηκε στην ακόλουθη σειρά παρεμβάσεων:

α) την κοστολόγηση που οδήγησε σε μείωση των τιμών κατά 16,5%. Στον τομέα αυτό περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα από τη νέα ανατιμολόγηση, δηλαδή σε τι ποσοστά θα διαρρυθμιστεί η νέα κοστολόγηση που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα όπως η άρση του πλαφόν.
β) τον έλεγχο της συνταγογράφησης, που λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να γίνει άμεσα.
γ) τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ.
δ) τα γενόσημα: Στην Ευρώπη ο όγκος των γενοσήμων αγγίζει το 40% και σε αξία το 20%, ενώ στην Ελλάδα ο όγκος είναι στο 15-20% και η αξία τους στο 20%».

Σχολιάζοντας το Μνημόνιο και τις επιδράσεις του στην αγορά του φαρμάκου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «οι σπατάλες στο σύστημα υγείας αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης των δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Τα μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση (γενική ανατιμολόγηση, έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είσπραξη των οφειλόμενων επιστροφών) επέτυχαν να εξοικονομηθούν 950 εκατ. ευρώ περίπου (στα € 4,15 δις), μειώνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 18,5% σε σχέση με το 2009 (στα € 5,09 δις). Τα μέτρα αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας πρόσθετη μείωση της δαπάνης (carry-over) και μέσα στο 2011. Εντούτοις, οι στόχοι που τέθηκαν στην 3η επικαιροποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής επέβαλαν την περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 2 δις. ευρώ μέχρι το 2012, με στόχο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ. Στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός αρκεί να εφαρμοσθούν πλήρως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και δρομολογηθεί.


    Στην κορυφή