ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ότι "σε κοινή σύσκεψη με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας της Α’ βάθμιας και Β’ περίθαλψης (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές), μετά την κυνική ομολογία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε και αδυνατεί να φανεί συνεπής στην σύμβαση που έχει υπογράψει μαζί μας, αποφάσισε την από κοινού επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012 έως και 12/10/2012.

Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους, βάσει της υπ’ αριθμόν οικ.37097 εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 30/08/2012 από τον ΕΟΠΥΥ.

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κάτω από το βάρος των δυσβάστακτων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της αδιαλλαξίας του κ. Μ. Σαλμά. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έκανε επανειλημμένες προσπάθειες επίλυσης του θέματος αλλά αντιμετώπισε την πεισματική άρνηση του αρμόδιου υπουργού για οποιοδήποτε διάλογο, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η υγεία εκατομμυρίων συνανθρώπων, μπορεί να λυθεί μέσα από ένα ειλικρινή και σοβαρό διάλογο, με μόνο προαπαιτούμενο την τήρηση των επίσημων δεσμεύσεων του κράτους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια προς τους ιατρούς καθώς, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μερική πληρωμή για ιατρικές επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δεν έχει αποδώσει το 10% αυτών από των Ιανουάριο καθώς και το σύνολο των ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων από τον Απρίλιο. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.110 εκατ. € για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, παραμένουν άγνωστες οι πραγματικές οφειλές προς το ΕΣΥ καθώς, κατά πληροφορίες, δεν έχουν τιμολογηθεί όλες οι νοσηλείες.

Κατόπιν όλων αυτών, μαζί με όλους τους υπόλοιπους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον οργανισμό διεκδικούμε:

1. Ανακοίνωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής όλων των απαιτήσεων μας για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά το 2012, συμπεριλαμβανομένου και του 10% που έχει παρακρατηθεί, με την δικαιολογία της τελικής εκκαθάρισης.

2. Σαφή δέσμευση με νομικές ρήτρες για αποπληρωμή των οφειλομένων εντός 45 ημερών βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

3. Έκδοση νομοθετικής ρύθμισης με πλήρη αποσαφήνιση της αποπληρωμής των απαιτήσεων μας έως και το 2011, χωρίς κανένα απολύτως “κούρεμα” ή εναλλακτικά συμψηφισμός τους με υποχρεώσεις μας προς τα ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο.

4. Θεσμοθέτηση της απευθείας καταβολής των εισφορών του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

5. Καμία έκπτωση επί του κρατικού τιμολογίου σε όλες τις κατηγορίες των παροχών ( που στις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις έχει να αναπροσαρμοστεί από το 1991 ), καθώς και στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.

6. Περιορισμός της ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης και καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το αργότερο μέχρι 31/12/2012. Κανένα φάρμακο χωρίς ηλεκτρονική συνταγή.

7. Προσδιορισμός και λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού για την παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών του Οργανισμού ανά κωδικό δαπάνης.

8. Ξεχωριστοί κωδικοί δαπανών ανά κατηγορία παρόχου και ΑΜΕΣΗ επαναδιαπραγμάτευση του καταμερισμού των δαπανών, καθώς το 4,2% για εργαστηριακές – παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις , το 11% για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και το 1,8% για ιατρικές επισκέψεις, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και έξω από κάθε διεθνή πρακτική.

9. Θεσμοθέτηση εκπροσώπησης όλων των παρόχων του Οργανισμού στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του.

10. Επαναπροσδιορισμό της ποσόστωσης στην κατανομή των δαπανών του προϋπολογισμού του 2013.ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η αλυσιδωτή αντίδραση της στάσης πληρωμών ξεκίνησε, με απροσδιόριστες συνέπειες για το σύνολο του υγειονομικού συστήματος και την υγεία των πολιτών. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προσπάθησε πολλές φορές να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, πράγμα που δεν έγινε εφικτό λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Μ. Σαλμά και της πεισματικής άρνησής του για οποιοδήποτε διάλογο. Από εδώ και στο εξής όλοι μας, και ιδιαίτερα η αρμόδια πολιτική ηγεσία, θα κριθούμε αυστηρά από τους Πολίτες όχι μόνο γι’ αυτά που κάναμε, αλλά κυρίως για όσα παραλείψαμε να κάνουμε."


    Στην κορυφή