ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ


Προγράμματα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) σε συνεργασία με το Παν/μιο Κρήτης και το Παν/μιο Θεσσαλίας.
To πρόγραμμα πιστοποίησης και ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου .

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Εδώ και αρκετό καιρό το ηλεκτρονικό τσιγάρο δέχεται μια συντονισμένη επίθεση από διάφορα κέντρα, όπου άλλοι από δικές τους εμμονές και άλλοι για καθαρά λόγους δικούς τους συμφέροντος, στοχοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Βασικό όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η καλλιέργεια της αμφιβολίας σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφήνοντας να εννοηθούν χίλια-δυο πράγματα. Και αυτό, παρά τις αμέτρητες διεθνείς έρευνες που έχουν δείξει ότι το κανονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο επιβλαβές από ό,τι το ηλεκτρονικό. Ο ΣΕΕΗΤ δεν θα αφήνει τίποτα αναπάντητο διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Στις φήμες που διάφοροι καλλιεργούν, απαντάμε με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, ώστε να γίνει πιστευτό και στον πλέον δύσπιστο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές και οι ελληνικές εταιρείες του χώρου υπεύθυνες και σοβαρές.



Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε σε συνεργασία με το Παν/μιο Κρήτης και το Παν/μιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Συνεργαζόμαστε με τους γνωστούς και αναγνωρισμένους διεθνώς καθηγητές Δημήτρη Κουρέτα από το Παν/μιο Θεσσαλίας και Αριστείδη Τσατσάκη από το Παν/μιο Κρήτης, οι οποία με τα εργαστήριά τους θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν όλα τα υγρά που χρησιμοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα υγρά αναπλήρωσης των εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και (φυσικά) δεν περιέχουν καμία καρκινογόνα ουσία.

Το έργο της πιστοποίησης των υγρών του ΣΕΕΗΤ:

1. Είναι το ισχυρότερο πρόγραμμα ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης στον κόσμο για το οποίο έχει ήδη υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον.
2. Εξασφαλίζει διαχρονικά την παροχή ασφαλών προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος διότι δεν γίνεται μόνο μία φορά αλλά μηνιαίως.
3. Αποδεικνύει με μετρήσιμο επιστημονικό τρόπο ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι πρακτικά αβλαβές, χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1272/2008.
4. Καταρρίπτει τους μύθους ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο, διότι εκτός της λίστας των συστατικών γίνονται ειδικοί έλεγχοι για την ύπαρξη νιτροσαμινών και αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονανθράκων.
5. Αποδεικνύει την πρόοδο των υγρών της βιομηχανίας ηλεκτρονικού καπνίσματος ως προς την κατασκευή αβλαβών προϊόντων.
6. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, πιστοποιημένα και ασφαλή.
7. Η σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο, το πλέον επιβλαβές προϊόν, είναι πλέον καταλυτική.

Ως ΣΕΕΗΤ κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας και για να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού καπνίσματος.»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ ο οποίος ανακάλεσε παλαιότερη απόφαση σύμφωνα με την οποία τα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να έχουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. «Η απόφαση αυτή είναι θετική αν και ήταν αυτονόητη, καθώς ανάλογες αποφάσεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ο ΕΟΦ να μην επιμείνει στο δεύτερο λάθος που ετοιμάζεται να κάνει τοποθετώντας τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου στα καπνικά προϊόντα, το οποίο εκτός από παράλογο είναι και παράνομο.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΕΗΤ θέλει να μπει τάξη στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, να διαλυθεί κάθε αμφιβολία γύρω από αυτό και να διαχωριστούν οι καλοί επαγγελματίες από τους «αεριτζήδες».

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΕΗΤ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης υγρών κατά αλφαβητική σειρά είναι οι:

Alter eGo (www.iVape.eu)

Atmistis (www.atmistis.gr)

Atmo (www.atmo-smoke.gr)

Atmos Lab (www.atmoslab.gr)

Bio Health Smoking (www.hlektroniko-tsigaro.com)

ECig (www.ecig.gr)

Esmoke (www.esmoke.gr)

Natura (www.e-natura.gr)

Nobacco (www.nobacco.gr)

Zibacco (www.zibacco.gr)


    Στην κορυφή