ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ


Ομάδα Αμερικανών μουσικοθεραπευτών (NER-AMTAS Greece Team - New England Region - American Music Therapy Association) επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2012. Η ομάδα αποτελούμενη από έξι προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μουσικοθεραπείας και παραστατικών τεχνών του Πανεπιστημίου Berklee College of Music και Lesley University της Βοστόνης, πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς του ΩΚΚ.

Στόχος της επίσκεψης τους η προώθηση της μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα ως αποτελεσματικής θεραπείας.

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν ασθενείς στα δωμάτιά τους και έπαιξαν μουσική καλώντας τους παράλληλα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Ειδικά με τους μικρούς ασθενείς υπήρξε εργασία και σε ομάδες όπου έγινε συνδυασμός της μουσικής με τη ζωγραφική καθώς τα παιδιά ζωγράφιζαν ενώ άκουγαν μουσική.

Η Ιατρική Μουσικοθεραπεία ορίζεται ως η κλινικά και επιστημονικά αποδεδειγμένη εφαρμογή της μουσικής στον ιατρικό τομέα (όπως π.χ. στην ψυχιατρική, νευρολογία, νεογνολογία, ογκολογία κλπ) και έχει ως στόχο την ολική καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των ασθενών. Στην καρδιολογία έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες ότι η μουσική συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ταχυκαρδίας, του άγχους και της ανησυχίας που προκαλεί η αναμονή αποτελεσμάτων, η έκβαση της θεραπείας, κ.α. Η μουσική συνδυάζεται με το τραγούδι, τους αυτοσχεδιασμούς, τη γραφή στίχων, την σταδιακή χαλάρωση και την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση.

    Στην κορυφή